İZİAD üyeleri iki yıl önce giremedikleri Botsvana’ya çıkarma yaptı

Türk işadamları, dünyada ayak basmadık yer bırakmıyor. İzmir İşadamları Derneği (İZİAD) üyesi bir grup da Güney Afrika’da yer alan ve elmas madenleriyle ünlü Botsvana’ya iş gezisi düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
İZİAD üyeleri iki yıl önce giremedikleri Botsvana’ya çıkarma yaptı

Türk işadamları, dünyada ayak basmadık yer bırakmıyor. İzmir İşadamları Derneği (İZİAD) üyesi bir grup da Güney Afrika’da yer alan ve elmas madenleriyle ünlü Botsvana’ya iş gezisi düzenledi. Başşehir Gaborone’de Botsvana Ticaret Endüstri ve İşgücü Federasyonu (BOCCIM) ile biraraya gelen Türk işadamları, ülkedeki yatırım imkânlarını incelendi. İZİAD üyeleri, iki yıl önce de Botsvana’ya gitmiş ancak vize engeli sebebiyle ülkeye girememişti. Bu defa ise aynı ülkeye vizesiz girdiler.

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) koordinasyonunda ve İZİAD organizasyonunda, BOCCIM evsahipliğinde "Türkiye-Botsvana Ticaret ve Yatırım Forumu" düzenlendi. Sahra altı Afrika ülkesi Botsvana’nın başşehri Gaborone’deki foruma, İZİAD üyesi 11 işadamı katıldı. Botsvana’nın yatırım imkânları değerlendirildi, ikili iş görüşmeleri yapıldı. Forumda konuşan İZİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Şen, Afrika’nın en liberal ikinci ekonomisi Botsvana’ya 2011 yılında iş gezisi düzenlediklerini ancak giriş vizesi alamadıklarını, şimdi ise Türkiye’den vizesiz giren ilk Türk ticaret ve yatırım heyeti olduklarını söyledi. İstikrara sahip ve büyüme trendinde olan, yatırım ve güvenlik açısından Botsvana’nın Afrika’nın en güvenli ekonomisi konumunda olduğuna dikkat çeken Şen, “Botsvana, 15 Afrika ülkesinin hükümetleri arasında kurulmuş bölgesel bir örgüt olan Güney Kalkınma Topluluğu (SADC), aynı zamanda Lesotho, Namibya, Swaziland ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu Güney Afrika Gümrük Birliği (SACU) üyesidir. Botsvana, 250 milyon nüfusa sahip SADC pazarları, sahra altı ve Batı Afrika için stratejik bir ortak konumda.” dedi. Türk işadamlarını burada maden, elmas, pırlanta, altın, demir çelik, inşaat malzemeleri, enerji, elektrikli araçlar, beyaz eşya, mobilya ve aksamları, gıda ürünleri, tarım aletleri, deri, ayakkabı, tekstil ürünleri ve turizm alanlarında önemli fırsatlar beklediğini dile getiren İZİAD Başkanı Şen, şunları kaydetti: “Botsvana ile ticaretimiz yok denecek kadar az. Bu düzenlediğimiz forum, ikili iş görüşmeleri ve karşılıklı ziyaretlerle iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi ve çeşitlenmesi açısından büyük önem taşıyor. İZİAD üyesi işadamları olarak Botsvana gibi ticaret hacmimizin zayıf olduğu bir ülkede bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz.” Muzaffer Şen, beş günlük program çerçevesinde Botsvanalı firmalarla 50’nin üzerinde ikili görüşme yapma fırsatı bulduklarını da söyledi.

‘TÜRKİYE’Yİ EKONOMİDE MODEL ÜLKE OLARAK GÖRÜYORUZ’

İş forumunda konuşan BOCCIM Yönetim Kurulu Başkanı Alex Letlhogonolo Monchusi ise Türk işadamlarını ülkesinde misafir etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Botsvana’nın 203 ton kömür rezervi olduğunu, dünya elmas piyasasının Belçika’dan Gaborone'ye taşındığını aktaran Monchusi, elmas, hayvancılık ve turizmin ülkenin en önemli gelir kaynakları olduğu bilgisini verdi. Türkiye’yi ekonomide model olarak gördüklerini belirterek, “Türkiye, 1983’te liberal ekonomiye geçti. Kapılarını dünyaya açtı. Biz de aynı şeyi yapmak istiyoruz. Türkiye’yi ekonomide bir model ülke olarak görüyoruz. Türk şirketleriyle ortaklık yapmak istiyoruz. Botsvana, yabancı yatırımcı için hukuki altyapısı en yeterli ülke. Sadece madenlerimiz değil, aynı zamanda yatırım dostu ve iş yapma kolaylığımızla da Afrika'da lider ülkeyiz. Afrika'da yatırım yapabilmenin en önemli ön koşulu güvenilirliktir. Ticaret ve yatırım için gelecek Türk işadamlarına her türlü kolaylığın sağlanması noktasında yardımcı olacağız.” diye konuştu.

Programın sonunda İZİAD üyeleri, Botsvanalı işadamlarını Türkiye’ye davet etti. Onlar da daveti memnuniyetle kabul ederek, bir heyetle İzmir’e geleceklerini belirtti. İZİAD heyeti ayrıca Türkiye’den götürdükleri çeşitli hediyeleri ve plaket takdim etti. CİHAN

Yorumlar