İTO Meclis Toplantısı

- Başkan Çağlar: - "İçeride teröristler bombalar patlatırken, dışarıda sözde Ermeni soykırımını tanıma kararları alınması bir rastlantı değil" - "(Almanya Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı) Kendi kirli çamaşırlarınızı bizim tarihimiz üzerinden yıkamaya kalkmayın. Hakikatlere ters, hukuka aykırı bu haksız kararı İTO olarak kınıyoruz" - "Yeni bir başarı hikayesi daha yazmamız gerekiyor. Biz, önümüze kurulan setleri ekonomideki başarı rakamlarıyla aşacağız. Ticaretin barış dili olduğunu bir kez daha hatırlatmak zorundayız"

Google Haberlere Abone ol
İTO Meclis Toplantısı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "İçeride teröristler bombalar patlatırken, dışarıda sözde Ermeni soykırımını tanıma kararları alınması bir rastlantı değil." dedi.

Çağlar, İTO'nun haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın açılışında, Vezneciler'deki terör saldırısında şehit düşenlere rahmet dileyerek, esnafı 11 Haziran cumartesi günü ziyaret edeceklerini belirtti.

Batı'nın çıkarlarından başka hiçbir motivasyon kaynağı olmadığını kaydeden Çağlar, "Batı, dün de çıkarlarını insanlıktan önde tutuyordu, bugün de insanlıktan önde tutuyor. Biz, insanlıktan yanayız. Dünya birlik olup karşımıza geçse, yine insanlıktan, barıştan yana olacağız. İçeride teröristler bombalar patlatırken, dışarıda sözde Ermeni soykırımını tanıma kararları alınması bir rastlantı değil." diye konuştu.

Almanya Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararını da eleştiren Çağlar, Almanya'nın tarihi gerçekleri, kendi çıkarlarına göre değiştirmek derdine düştüğünü söyledi.

İbrahim Çağlar, "Alman Parlamentosuna şunu söylüyoruz: Kendi kirli çamaşırlarınızı bizim tarihimiz üzerinden yıkamaya kalkmayın. Hakikatlere ters, hukuka aykırı bu haksız kararı İTO olarak kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye karşı kurulan oyunların, Türkiye'nin siyaset ve ekonomide başarı hikayesi yazmasıyla ilgili olduğunu belirten Çağlar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yanlış siyasi mülahazalara, kültürel ön yargılara, dünya genelindeki yoksulluğa verilecek en iyi cevap; sağlam ve güçlü ekonomidir. Biliyoruz ki bu salondaki iş yapma iradesi ne kadar güçlüyse Türkiye de o kadar güçlüdür. Ülke ekonomimiz 2015 yılındaki küresel kriz, Fed faizi tartışmaları, Çin'deki yavaşlama ortamında dahi özel sektörün yatırım ve iş yapma azmiyle yüzde 4 büyüdü. Şimdiyse önümüzde yeni bir dönemin kapıları açılıyor. Ekonomide yeni yöntemler uygulama, yeni yaklaşımlar kurgulamak zamanıdır. Yeni bir başarı hikayesi daha yazmamız gerekiyor. Biz, önümüze kurulan setleri ekonomideki başarı rakamlarıyla aşacağız. Ticaretin barış dili olduğunu bir kez daha hatırlatmak zorundayız."

- "Ortalama faizin düşürülmesini bekliyoruz"

Katma değeri yüksek ürün üretiminde 13 yılda büyük mesafe kat edildiğini belirten Çağlar, "Şu anda yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ihracatındaki payı yüzde 3,2. Orta yüksek ürünlerdeyse bu oran yüzde 32,7. Yenilik yapmak zor zanaat. Teşvik, destek, ilgi ister. Gerektiğinde risk sermayesi mantığıyla bu işin üzerine gideceksiniz. Yenilikçiliğin ve girişimciliğin geliştirilmesi için biz de Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfımızda bunu yapacağız." diye konuştu.

Finansmana erişim konusuna değinen Çağlar, Merkez Bankasının bu ayki toplantısında ortalama faizin düşürülmesini ve hükümetten de yapısal reformların bir an önce çıkarılmasını beklediklerini söyledi.

İTO Başkanı Çağlar, Ticari Faaliyet Endeksi sonuçlarına ilişkin "Endeks üretimde mayısta 42,6 olarak gerçekleşirken, temmuzdaki beklenti 50,5'e yükseliyor. Ticarette endeksimiz, mayısta 37,7'ye kadar düşmüştü, temmuzdaki beklenti 46,8'e geliyor. Hizmet alanında, mayısta 43,4 olan endeks temmuzda 60,9'a kadar çıkan beklenti var. Genel Ticari Faaliyet Endeksimiz ise mayısta 38,5 düzeyindeyken temmuzdaki beklenti 49,4'e yükseliyor." bilgilerini paylaştı.

Avrupa Bölgeler Karate Şampiyonasında üçüncü olan İTO Spor Kulübü Karate takımını da tebrik eden Çağlar, vefat eden boksör Muhammed Ali'ye de rahmet diledi.

Yorumlar