İtalyanların İzmir'e ilgisi artıyor

İzmir’e 2013 Ocak-Aralık döneminde gelen turist sayısı, bir önceki yıla göre toplamda yüzde 2,8 arttı.

Google Haberlere Abone ol
İtalyanların İzmir'e ilgisi artıyor

İzmir’e 2013 Ocak-Aralık döneminde gelen turist sayısı, bir önceki yıla göre toplamda yüzde 2,8 arttı. Dikkat çeken en önemli artış ise aralık ayında havayolu girişlerinde, bir önceki yıla göre yaşanan yüzde 60,83’lük artış oldu. Yıl genelinde ise bu oran yüzde 75,1’i buldu. Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Uğur Şahbaz, havayolu girişlerinde yaşanan hareketliliği, “İzmir’e 2013 yılında adeta havadan turist yağdı.” diye yorumladı.

İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün rakamlarına göre Ocak-Aralık 2013 döneminde şehri, 1 milyon 407 bin 240 yabancı turist ziyaret etti. Yerli ziyaretçilerle birlikte bu sayı 1 milyon 943 bin oldu. Bunların 874 bin 225’i havayolu, 533 bin 15’i denizyoluyla geldi. Ülkelere göre dağılımda yüzde 25’i Alman, yüzde 11’i İtalyan, yüzde 9’u Fransız, yüzde 8’i İngiliz, yüzde 6’yı Hollandalılar oluşturdu. Almanya’dan 2013 yılında 357 bin 303 turist geldi. Bu rakam, bir önceki yıla göre Almanya pazarında yüzde 0,66’lık düşüş yaşanmasına sebep oldu. Düşüş gözlenen bir diğer ülke olan Fransa’dan 125 bin 429 turistin geldiği 12 aylık dönemde, geçen yıla göre yüzde 2,16 düşüş yaşandı.

İTALYANLARIN İZMİR'E İLGİSİ ARTIYOR

İtalya pazarında ise artış devam etti. Bu ülkeden gelen 152 bin 678 turist, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,23’lük artış yaşanmasını sağladı. İngiltere’den 112 bin 699 kişi aynı dönemde İzmir’e geldi ancak bu pazarda geçen yıla göre yüzde 2,83 düşüş yaşandı. 2013 Aralık ayında havayoluyla gelen turist sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,83 artarken denizyoluyla girişlerde yüzde 7,95 azalma görüldü. 2013 yılında toplam girişlerde yüzde 35,58 artış yaşanırken bu girişlerin yüzde 75’ini havayolu, yüzde 24,9’unu denizyolu oluşturdu. 12 aylık toplamda ise İzmir’e turist girişlerinde yüzde 2,8 artış gözlendi.

'TURİZMDEKİ YÜZDE 2,8 ARTIŞ YETERSİZ'

İzmir turizmindeki büyüme rakamlarının yeterli olmadığını söyleyen ETİK Başkan Yardımcısı Şahbaz, yatırıma dayalı turizm patlamasının bir an önce yaşanması gerektiğini ifade etti. Şahbaz, “Turizmde artık İzmir’in kaybetmeye lüksü yok. 2013 yılı İzmir açısından artı değerlerde geçmiş olsa da biz sektör temsilcileri olarak, bu artışın yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Turizmden alması gereken pay bu olmamalıdır. İzmirimiz, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin yanısıra kıyılarında deniz, kum, güneş üçlüsüne sahip zengin kıyı ilçelerine evsahipliği yapıyor. Öte yandan fuarcılık ve kongre turizmi faaliyetleriyle bir büyüme içerisinde ancak henüz beklenen sıçramayı bir türlü gösterememiştir. İzmir’in artık turizmde oyalanma, kaybetme lüksü yok. Tanıtım ve markalaşma konusunda acilen hamleye ihtiyacı var. İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kent yeni bir oluşuma gitmeli. Bu konuda İzmir Kalkınma Ajansı, Türkiye Otelciler Federasyonu, İzmir Ticaret Odası, Turizm İl Müdürlüğü ve diğer tüm turizm paydaşları, tek ses olarak bu tanıtım atağını hızlandırmalıdır. Bizler de ETİK olarak bu tanıtım ayağının içerisinde zaten bulunuyor, sektöre destek olmaya devam ediyoruz.” dedi.

'İZMİR ARTIK VARLIK İÇİNDE YOKLUK ÇEKMEK İSTEMİYOR'

Yurtdışında düzenlenen büyük fuarların hepsinde İzmir standı kurularak tanıtım yapılması gerektiğini de vurgulayan Uğur Şahbaz, şunları kaydetti: “Bu fuarlarda Büyükşehir Belediyesi ve diğer yerel yönetimler öncülüğünde tanıtım stantları oluşturulmalı. İzmir’in dinamikleri tanıtılmalı, pazarlanmalı. Türkiye turizmde büyürken İzmir maalesef geri kalıyor. Bizler sektör olarak her türlü yatırıma, öneriye açığız. İzmir artık varlık içinde yokluk çekmek istemiyor. Dolayısıyla İzmir’in belediye başkanı kim olursa olsun, mutlaka turizmi ön plana çıkaracak hamleler yapması gerekiyor. Altın yumurtlayan bu sektörün önü açılmalı. Bu konuda tüm kanaat önderlerini, İzmir’in turizm skalasından hakettiği payı alabilmesi için daha çok çalışmaya, el ele vermeye ve turizmi İzmir’de şaha kaldırmaya davet ediyoruz.”

KRUVAZİYER DE ARTTI

İzmir’e kruvaziyerle gelen turist sayısı da artmaya devam ediyor. Yabancı kruvaziyer yolcusu sayısı 1 Ocak-31 Aralık 2013 arasında, geçen yıla göre yüzde 2,7 artarak 481 bin 201’e yükseldi. 2013 yılı toplamında Alsancak Limanı’na yanaşan kruvaziyer gemisi ise 198’e ulaştı. CİHAN

Yorumlar