İtalya-Türkiye İş Forumu, Roma’da yapıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı İtalya-Türkiye İş Forumu, Roma’da yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
İtalya-Türkiye İş Forumu, Roma’da yapıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı İtalya-Türkiye İş Forumu, Roma’da yapıldı. Foruma çok sayıda Türk ve İtalyan işadamı katılıyor. Forumda iki ülke ticari ilişkileri üzerinde detaylı bir şekilde görüş alış verişinde bulunuldu.

Foruma Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Rıfat Hisarcıklıoğlu ve İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino ve çok sayıda işadamı katıldı.

Forumun açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yatırımlar için bir geçiş ülkesi olduğunu ve İtalyan işadamlarını daha çok yatırım yapmaya davet etti.

İtalya Ekonomi Bakanı Yardımcısı ise Carlo Calende işbirliği artırma isteğinde olduklarını, yatırımları daha da artırabileceklerini ve üçüncü ülkelerde birlikte iş yapabileceklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Babacan ise İtalya’nın Türkiye’ye yakın bir ülke olduğunu dile getirerek, burada 30 bin dolayında Türkiye vatandaşı ve 2 bin dolayında da Türk öğrencisi olduğunu dile getirdi. Türkiye ekonomisinin istikrarına dikkat çeken Babacan, Avrupa’da ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde son 4 yılda 6 milyon dolayında istihdam yaptıklarını kaydetti. Yatırımların karşılıklı artmasının iki taraf yararına olacağına vurgu yaptı.

İtalya Dışişleri Bakanı Bonino ise iki ülke ilişkilerinin derinlemesine geliştiğini dile getirdi. Bakan Bonino, Akdeniz bölgesindeki ikili yakınlaşmanın ise bölgesel istikrar adına önem arz ettiğini ifade etti. Bonino, AB dönem başkanlığını alacakları bu yılın ikinci yarısı itibariyle Türkiye’nin AB üyelik sürecine yeni bir canlılık kazandırmayı hedeflediklerini aktardı. Bonino Türkiye’yi İtalya’nın en önemli ortaklardan biri olarak nitelendirdi.

Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise iki ülke arasında mükemmel ilişkilerin olduğunu, bunu ekonomik alanda daha da derinleştirmek gerektiğini söyledi. Gül, var olan potansiyel karşısında iki ülke arasında 20 milyar dolar dolayında seyreden ticaret hacmini ise eterli görmediklerini kaydetti. Gül Türkiye olarak ise sadece AB’ye girme amacıyla değil ülkenin daha müreffeh seviyelere gelmesi adına önemli reformlar yaptıklarını ve bunun gelecek yatırımcılar ise önemli avantaj sağladığını belirtti. CİHAN

Yorumlar