İsviçre’de işsizlik oranı yüzde 3

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte sektörel iyileşmelerin yaşandığı iş piyasası verileri İsviçre’de olumlu rakamlar sunmaya devam ediyor. İsviçre Ekonomi Müsteşarlığı’nın (SECO) son yayınladığı mayıs ayı işsizlik verilerinde...

Google Haberlere Abone ol
İsviçre’de işsizlik oranı yüzde 3

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte sektörel iyileşmelerin yaşandığı iş piyasası verileri İsviçre’de olumlu rakamlar sunmaya devam ediyor. İsviçre Ekonomi Müsteşarlığı’nın (SECO) son yayınladığı mayıs ayı işsizlik verilerinde geçen aylarda devam eden düşüş mayıs ayında da devam etti ve ülke gelinde işsizlik rakamı yüzde 3’e geriledi.

SECO verilerinde bölgesel işsizlik kurumlarına kayıtları olan kişilerin Mayıs ayında 6 bin 777 kişi azaldığı bilgisi verilirken ülke genelinde toplam işsiz sayısının130 bin 310 kişi olduğu bilgisi paylaşıldı.

GENÇ İŞSİZLERDE ORAN DÜŞÜYOR

Avrupa’nın genelini etkisi altına alan işsizlik sorunu halen tam olarak AB ülkelerinde çözülebilmiş değil. Ekonomik krizin ve batan ekonomilerin toparlanma sürecinde olduğu ülkelerde durumu en kritik olan yaşları 15 ila 24 arasında olan genç işsizler. İspanya, Portekiz ve Yunanistan’da yüzde 50’lilere varan genç işsizlerin durumları gelecek adına büyük karamsarlıklar oluşturuyor. Bu ülkelerde yaşayan eğitimli gençler ise yurtdışında kendilerine iş arıyorlar. 2008 ve 2009 yılındaki kriz sonrası ekonomisini güvenli limanlarda tutmaya başaran İsviçre ekonomisini ise düşük işsizlik rakamlarından çok genç işsizlerin azalması sevindiriyor. SECO verilerinde mayıs ayında 1323 genç işsiz azalarak toplam sayıları 15 bin 399’a gerilemiş. 2013 rakamlarında ise gençler arasında işsizlik yüzde 3,5 iken ülke genelinde işsiz gençlerin oranı yüzde 13,4 olarak kayıtlara geçmişti.

İŞSİZ GÖÇMEN SAYISI İSVİÇRELİ İŞSİZLERDEN AZ

SECO verilerinde ülke genelinde işsizlik kurumuna kayıtta bulunan kişiler hakkında detaylı bilgiler sunuluyor. İş piyasasında erkeklerin hakimiyetinin ağırlığından dolayı işsizlik rakamları kadınlara göre daha yüksek seyrediyor. Buna göre 2013 yılındaki genel ortalamanın yüzde 58,4’ünü erkekler oluştururken kadınların oranı yüzde 41,6. Muhafazakar SVP partisi son yıllarda bütün siyasi argümanlarını yabancılar üzerine kurarken en son kabul edilen kitlesel 'göçe hayır' inisiyatifi Avrupalı göçmenlerin sayılarını kontrol etmek amaçlı hazırlanmıştı. Bu kampanyada SVP’liler en çok ülkeye gelen ve daha sonra İsviçre’nin sosyal hizmetlerinden istifade eden yabancıları hedef gösterdiler. Fakat işsizlik rakamlarındaki yüzdeler bunu teyit etmiyor. SECO bilgilerinde 2013 yılında genel işsizlerin yüzde 48,3’ü yabancı ülke vatandaşı iken İsviçreliler yüzde 51 oranında.

HER ÜÇ İŞSİZDEN İKİSİ 6 AY İÇİNDE İŞ BULUYOR

2009 ekonomik kriziyle birlikte ülkelerin en çok sorun yaşadığı kurumları sosyal güvenlik sigortaları. İşsiz kaldıktan sonra sosyal kurumlara kayıt yapan kişiler bu süre içerisinde maaşlarının belirli bir oranda almaya devam ediyorlar. Fakat aylar ve yıllara varan sürede kayıtlı olan işsizlerin artışı sosyal sigortaları bir süre sonra çalışamaz hale getiriyor. SECO verileri bu sürenin İsviçre’de yaşayanlar açısından çok yüksek olmadığını gösteriyor. Öyleki 2013 yılında kayıtlı işsizlerin yüzde 63’ü ilk 6 ay içerisinde iş bulabilmiş. Bir yıl süre ile kayıtlı kalanlar yüzde 21 iken bir yıldan fazla kalanlar ise yüzde 15 seviyelerinde. CİHAN

Yorumlar