İsviçre ve Slovakya İzmir'le ticari ilişkilerini geliştirmek istiyor

İsviçre, ekonomik açıdan İzmir’deki etkinliğini arttırmak istiyor. Slovakya’da ise sanayici ve işadamları rotayı İzmir’e çeviriyor. İsviçre ile işbirliğini geliştirmek için bu ülkeden Türkiye’ye yatırım yapan şirketlerin de...

Google Haberlere Abone ol
İsviçre ve Slovakya İzmir'le ticari ilişkilerini geliştirmek istiyor

İsviçre, ekonomik açıdan İzmir’deki etkinliğini arttırmak istiyor. Slovakya’da ise sanayici ve işadamları rotayı İzmir’e çeviriyor. İsviçre ile işbirliğini geliştirmek için bu ülkeden Türkiye’ye yatırım yapan şirketlerin de deneyimlerinden yararlanılarak, yeni sektörel işbirliklerinin temelleri atılacak. Bugüne kadar ağırlıklı olarak turizmle anılan Slovakya ise karşılıklı iş seyahatleriyle gündeme gelecek.

İsviçre'nin İstanbul Başkonsolosu Monika Schmutz Kırgöz ve İsviçre'nin İzmir Fahri Konsolosu Celal Hasan Umur ile Slovakya Ticaret Ataşesi Luiza Richterova, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nı ayrı ayrı ziyaret etti. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Gündüz’ün evsahipliği yaptığı ve gündeminin ağırlığını ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin oluşturduğu ziyarette Başkonsolos Kırgöz, “İzmir’i çok önemsiyoruz. İsviçre’nin İzmir’deki görünürlüğünü arttırmak istiyoruz. Fahri konsolosluğumuz ortak noktamız.” dedi. Ar-ge konusunda en önemli adresin İsviçre olduğunu vurgulayan Kırgöz, “Buradayız, yanınızdayız lafını her ülke söyleyemez. İsviçre yanınızda.” diye konuştu.

‘SLOVAKYA'DAN YILDA 130 BİN TURİST GELİYOR’

Ataşe Richterova ise ülkesinin küçük ama Avrupa’da merkezî bir konumda olduğuna dikkat çekti. Slovakya’dan Türkiye’ye yılda 130 bin turist geldiğini kaydederek, “İşadamlarımız Türkiye’yi yeni keşfediyorlar. Artık turist olarak değil, ticaret yapmak için gelmek istiyorlar. Slovakya’dan pek çok şirket İstanbul’a geldi, İzmir’i merak ediyorlar. İzmir, Türkiye’de çok önemli bir yer ve yapacak çok şey var.” dedi. Richterova, Slovakyalılarla Türklerin birbirlerine çok benzediğini, İzmir’in Seferihisar ilçesi ile Slovakya’nın Snina şehrinin kardeş olduğunu hatırlatırken öncelikle direkt uçak seferlerinin başlatılması, ardından karşılıklı ziyaretlerle sektör bazında şirketler arasındaki işbirliklerini güçlendirecek heyet organizasyonları düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

‘RAKİP DEĞİL, BİRLİK OLALIM’

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Gündüz de İzmir’in sanayi açısından önemli bir destinasyon olduğunu, geniş bir sektör çeşitliliği içinde her konuda yatırım ve işbirliği yapılabileceğini vurguladı. Ekonomik ilişkilerde "Ne satarım?" devrinin geçtiğini, "Ortak ne yapabiliriz, birlikte ne üretebiliriz?" düzeyine gelindiğini belirten Gündüz, ülkeler arasındaki sosyal ve kültürel ilişkilerin İzmir ekonomisine de yansıması için karşılıklı heyet ziyaretleri ve iş organizasyonları ihtiyacına dikkat çekti. İsviçre ile ilk adımların gıda ve makine sektörlerinde atılabileceğini dile getirerek, “Gelişmeye, ar-ge ve inovasyona açık firmaların ortaklaşa çalışmalara imza atması önemli. Burada faaliyet gösteren İsviçre sermayeli şirketleri de yanımıza alarak ileriye dönük adımlar atabiliriz.” şeklinde konuştu. Deniz Gündüz, Türk ve Slovak şirketlerinin büyüme arzusuna da işaret ederek, “Dış ticaretimizde ortak noktaları tekstil, otomotiv ve yan sanayi, demir çelik ürünleri, bakır teller, izole edilmiş kablolar ve diğer elektrikli iletkenler oluşturuyor. Rakip değil birlik olalım, firmalarımızın beraberce neler yapabileceğini görelim. Bazı ürünlerin üretimini Slovakya’da, bazılarını Türkiye’de yapalım. Birbirimizin sinerjisinden, teknolojisinden ve tecrübelerinden yararlanalım. Türkiye stratejik bir noktada, birlikte yapılacak üretimin pazarlaması da kolay olur. İşbirliğine açığız ve EBSO olarak her zaman desteğe hazırız.” dedi. CİHAN

Yorumlar