İsviçre, Çin pazarına girdi

İsviçre Konfederasyonu’nun Çin Halk Cumhuriyeti’yle imzaladığı serbest ticaret anlaşması dün yürürlüğe girdi. Serbest ticaret anlaşmasının hayata geçmesi münasebetiyle İsviçre’nin Basel kentinde resmi kutlama yapıldı. İsviçre...

Google Haberlere Abone ol
İsviçre, Çin pazarına girdi

İsviçre Konfederasyonu’nun Çin Halk Cumhuriyeti’yle imzaladığı serbest ticaret anlaşması dün yürürlüğe girdi. Serbest ticaret anlaşmasının hayata geçmesi münasebetiyle İsviçre’nin Basel kentinde resmi kutlama yapıldı.

İsviçre Ekonomi bakanı Johann Schneider-Ammann ve Çin Halk Cumhuriyeti’ni temsilen Büyükelçi Yu Jianhua kutlamaya katıldı. Ekonomi Bakanı Scheider-Ammann, Çin Halk Cumhuriyeti’nin üçüncü büyük ticari partneri olduğunu söyledi. İsviçre, Çin’le serbest ticaret anlaşması imzalayan ilk Avrupa ülkesi oldu. Kutlama merasiminde İsviçre’deki Çinlilerin sunduğu ‘aslan dansı’ büyük ilgi uyandırdı.

İki ülkenin ekonomi bakanları 2013 yılının temmuz ayında serbest ticaret anlaşmasını imzaladı. 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren anlaşmanın kutlama merasiminin başkent Bern yerine Basel’de yapılmasının önemli sebepleri vardı. Deniz kıyısına bağlantısı olmayan İsviçre’nin uluslararası ticaret yaptığı tek liman Basel şehrindeki Ren nehri limanı. Ren nehir limanını “İsviçre’nin dünyaya açılan kapısı” olarak tarif eden Basel kantonu ekonomi departmanı sorumlusu Christoph Brutschin, yapılan anlaşmanın hem ekonomiye hem de bilimsel araştırmalara büyük katkı sağlayacağını söyledi.

GÜMRÜK BEDELİ TARİHE KARIŞIYOR

İsviçre’nin Asya’daki en önemli ürün pazarı olan Çin’le yapılan serbest ticaret anlaşması sayesini ihracat ve ithalata büyük kolaylıklar sağlandı. İki ülke arasındaki ticaretin gümrük bedellerinde büyük indirimler yapıldı. Bazı ürünlerdeyse gümrük bedeli tamamen kaldırıldı. İsviçre’deki endüstri ve tarım ürünlerinin bundan sonra gümrük indiriminden yararlanacağını vurgulayan Schneider-Ammann, “Anlaşma İsviçre ürünlerine rekabet avantajı sağlayacak. Bununla birlikte Çin malzemeleri İsviçre’ye gümrük bedeli ödenmeksizin ithal edilecek.” diyerek yeni gümrük düzenlemelerine vurgu yaptı.

Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Çin ekonomisi İsviçre için son yıllarda giderek daha cazip hale geldi. İsviçre’nin endüstri alanında Çin’e yaptığı ihracat geçen sene 8,7 milyar frank yüksekliğindeydi. İsviçre’nin uzak doğudaki partnerine ihraç ettiği en önemli ürünler arasında makine, mekanik parçalar, saat, kimya ve ilaç ürünleri yer alıyor.

BATI’DAKİ EKONOMİK KRİZİN ÇARESİ ASYA

İsviçre’nin en önemli ticari partneri Avrupa Birliği’nin (AB) içinde bulunduğu borç krizi bir çok ülkeyi kötü etkiledi. Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin yanı sıra Almanya ve Fransa gibi güçlü ekonomiye sahip ülkeler dahi zor yıllar geçiriyor. Avrupa’daki ekonomik krizden dolayı İsviçre’ye göç eden Avrupalıların sayısı yüz binleri buldu. Yoğun göçe tepki veren İsviçreliler de halk oylaması yoluyla göçmen kotası uygulamaya karar verdi. Halk iradesinin kararı AB’li liderleri kızdırdı ve iki ortak arasındaki diplomatik ilişkiyi gerdi. İsviçreli ekonomi bakanı, “İsviçre ekonomisinin ürettiği ürünleri ihraç edebilecek yeni pazarlara ihtiyacı var. Ülkenin iç pazarı ekonomiyi ayakta tutacak kadar büyük olmadığı realitesi bizi dış ticaret çalışmalarımızı arttırmaya yönlendirdi. Avrupa Birliği ile aramızda yaşanan gergin dönemde yeni partnerlerin önemi arttı.” diyerek uzak doğudaki yeni pazarın önemine vurgu yaptı. Limanda yapılan kutlamada Çin Halk Cumhuriyeti adına konuşan büyükelçi Jianhua, “İsviçre küçük bir ülke olarak büyük bir pazar arıyor. Çin ise büyük bir ülke olarak kaliteli ekonomi arıyor. Çin ve İsviçre tam birbirine uygun iki ülke.” diyerek değerlendirmede bulundu.

Schneider-Ammann, “Yıllık 20 milyar ticari hacmiyle Çin Halk Cumhuriyeti -AB ve ABD’den sonra- İsviçre’nin üçüncü büyük ticaret ortağı. Yapılan anlaşmanın her iki tarafa da büyük katkı sağlayacağından eminim. Serbest ticaret anlaşmasıyla artacak hacim her iki ülkede yeni çalışan istihdamı sağlayacak.” şeklinde konuştu.

ANLAŞMANIN AVANTAJLARI

İsviçre, Çin’le serbest ticaret anlaşması olmayan ülkelere karşı önemli fark oluşturdu. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Çin’de üretilen endüstri malzemeleri, tekstil, ayakkabı ve benzeri ürünlere gümrük kalktı. İsviçre’nin gıda ürünlerini Çin’e ihraç etme yönünde büyük kolaylık sağlanacak. Çikolata, peynir, yoğurt ve alkolsüz içecekler gibi ürünlere de gümrük kalktı.

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ ŞİRKETLERE YENİ FIRSAT

İsviçre’deki küçük ve orta ölçekli şirketler (KMU) için alan araştırması yapan ‘Switzerland Global Enterprise’ (S-GE) derneğinin yönetim kurulu başkanı Ruth Metzler-Arnold Çin piyasasını değerlendirdi. Eski adalet bakanı Metzler-Arnold, “Çin ekonomisi hızlı büyüyen ekonomi olduğu için ülkede yeni oluşan orta sınıf var. Yaptığımız araştırmalar sonucunda bu orta sınıfın kaliteli İsviçre ürünlerine büyük ilgi duyduğunu gördük. İsviçre’de üretilen Saat, ilaç, tıbbi malzeme, asansör ve erkek takım elbiselerine büyük rağbet var. Büyümesi beklenen ihracat hacminden büyük şirketlerin yanında KMU’lar da fayda sağlayacak. Serbest ticaret anlaşması İsviçreli küçük ve orta ölçekli şirketlere yeni imkanlar sunacak. KMU’lar Çin pazarına kolaylıkla ulaşma imkanını elde edecek.” diyerek düşüncelerini paylaştı.

EKONOMİ, İNSAN HAKLARINI ZAMANA YAYDI

Çin Halk Cumhuriyeti’yle ikili ilişkilerini yoğunlaştıran İsviçre Hükümeti, insan haklarıyla alakalı eleştirilere maruz kaldı. İnsan hakları mevzuunda dünya kamuoyunda örnek gösterilmesinden hoşlanan İsviçre Hükümeti, değişik ülkelerde yaşanan insan hakları ihlali durumlarında görüşlerini net ifade ediyor. Yurtiçindeki eleştirmenlere göre geçmişte defalarca ‘arabulucu’ rolünü üstlenen İsviçre’nin Çin Halk Cumhuriyeti gibi insan haklarına riayet etmeyen bir devletle bu kadar yakından çalışması, İsviçre’nin imajını zedeleyecektir. Konuyla ilgili imza merasiminde açıklama yapan Ekonomi Bakanı Johann Scheider-Ammann, Çin'in değişime açık olduğunu ve insan hakları durumunun gelecekte düzeleceğini ifade etti. CİHAN

Yorumlar