İsviçre, altın rezervini son 10 yılda yüzde 50 azalttı

Rezervinde bin tondan fazla altın bulunduran İsviçre Merkez Bankası, altın fiyatlarındaki düşüş sebebiyle geçtiğimiz yıl 9 milyar frank zarar etti.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre, altın rezervini son 10 yılda yüzde 50 azalttı

Rezervinde bin tondan fazla altın bulunduran İsviçre Merkez Bankası, altın fiyatlarındaki düşüş sebebiyle geçtiğimiz yıl 9 milyar frank zarar etti.

Dünya üzerinde yedinci büyük altın rezervine sahip İsviçre Merkerz bankası, 2011 ve 2012 yıllarında altının değer kazanması sayesinde 6,8 milyar frank kâr açıklamıştı.

Piyasaların çok değişken olduğu son yıllarda dünya genelinde merkez bankalarının altın stokları gittikçe artıyor. Türkiye de son yıllarda altın rezervlerini önemli derecede artıran ülkeler arasında. ABD, 8 bin 133 ton altın bulundurarak açık ara ilk sırada yer alırken ikinci ülke Almanya 3 bin 401 ton, IMF ise 2 bin 846 ton altın rezervi bulunduruyor. İtalya ve Fransa 2 b,n 400 ton altın ile liste de dört ve beşinci sırada yer alırken altıncı sırada bin 54 ton ile Çin bulunuyor. Türkiye ise listede 300 ton ile on sekizinci sırada yer alıyor.

İsviçre Merkez Bankası'nın yayınladığı rakamlarda geçen on beş yıla oranla İsviçre’nin altın rezervlerini azalttığı görülüyor. 1997 yılında 2 bin 500 ton altına sahip olan İsviçre sonraki yıllarda bu rakamı periyodik olarak 1000 ton seviyelerine çekmiş gözüküyor. Son on beş yılda altının en çok değer kazandıran yatırım olduğu düşünüldüğünde İsviçre’nin değerli yatırımını gelire dönüştürdüğü belli oluyor. Geçen on beş yıla oranla altının toplam miktarını yarıdan fazla indiren Merkez Bankası buna rağmen elinde bulundurduğu miktarın değeri on beş yıl öncesine göre üç kat daha fazla değerli durumda.

İsviçre Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde ise bir önceki yıla oranla büyük farklar yaşanmadı. Toplam 435 milyar frank döviz rezervi olan bankanın yıl içinde döviz rezervlerinin 430 ila 440 milyar frank arasında değişti ifade edildi. Döviz stoku içinde en büyük payı doğal olarak Euro oluşturuyor. Merkez Bankası Frank/Euro paritesinin alt limitini 1,2 oranında tutabilmek için yıl içerisinde piyasadan büyük alımlar gerçekleştiriyor. CİHAN

Yorumlar