İSTİB Başkanı Kopuz:

- "Sanayi üretimi, tarımsal üretim, perakende sektörü ve büyüme gibi verilere baktığımızda ekonomimizde büyük bir olumsuzluk görünmüyor. Fakat kur sürekli yükseliyor. Bu yükselişin ekonomik bir açıklaması yok"

Google Haberlere Abone ol
İSTİB Başkanı Kopuz:

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, "Sanayi üretimi, tarımsal üretim, perakende sektörü ve büyüme gibi verilere baktığımızda ekonomimizde büyük bir olumsuzluk görünmüyor. Fakat kur sürekli yükseliyor. Bu yükselişin ekonomik bir açıklaması yok." dedi.

Kopuz, İSTİB'in ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sistematik bir saldırı altında olduğunu, dış güçlerin ve bunların iş birlikçisi terör örgütlerinin bir taraftan terörle Türkiye'ye diz çöktürmeye çalışırken, diğer taraftan ekonomik tetikçilerin kur üzerinden kriz çıkarmak için ellerinden geleni yaptığını söyledi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık bazda kasımda yüzde 2,7'lik artış yakaladığını, ülke ekonomisinin son çeyrekte pozitif büyümeye döndüğünü ifade eden Kopuz, Türkiye'nin 4'üncü çeyrekte yüzde 2,4 ila 2,7 arasında büyüme göstereceğini, buna karşın "Türkiye krize sürükleniyor" algısı yaratılmak istendiğini savundu.


- "Kur seviyesi gerçekçi değil"


Ali Kopuz, gelişmiş ülkelerin yüzde 2'lik büyümeye ulaşamadığı ve Türk ekonomisinin sahip olduğu pozitif verilere karşın kurun geldiği seviyenin gerçekçi olmadığını belirterek, "Kur üzerinden ülkemize boyun eğdirmeye, güçlü Türkiye yolundaki yürüyüşümüzü engellemeye çalışıyorlar." dedi.

Kur artışını durdurmak için yapılması gerekenlere değinen Kopuz, şunları kaydetti:

"Bu oyunu durdurmak için dış güçlerin istemediklerini yapmak gerekir. Bizim elimizi kolumuzu bağlayan darbe anayasasını değiştirmemiz artık şart. Geç kalırsak Türkiye'nin kaybedecek çok şeyi var. Türkiye, üzerinde oynanan tüm oyunlara, darbe girişimine, döviz operasyonlarına, terör saldırılarına rağmen dimdik ayaktadır. İnşallah Cumhurbaşkanlığı sistemi ile bu sorunların üstesinden çok daha rahat bir şekilde geleceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Sanayi üretimi, tarımsal üretim, perakende sektörü ve büyüme gibi verilere baktığımızda ekonomimizde büyük bir olumsuzluk görünmüyor. Fakat kur sürekli yükseliyor. Bu yükselişin ekonomik bir açıklaması yok."

Kopuz, iş dünyasının Türkiye'nin hem mimarı hem de teminatı olduğunu belirterek, ülkenin yoluna devam etmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Yorumlar