İstanbul’da kentsel dönüşüme giren bina sayısı 30 kat arttı

İstanbul’da kentsel dönüşüm sistemine giriş yapan bina sayısı geçen sene 30 kat arttı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul’da kentsel dönüşüme giren bina sayısı 30 kat arttı

İstanbul’da kentsel dönüşüm sistemine giriş yapan bina sayısı geçen sene 30 kat arttı. 2013 Ocak döneminde ayda 50 bina dönüşümden yararlanırken, bu rakam şu an bin 500’ü buldu.

İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, 2013’te ülke çapında toplam 20 bin binaya kentsel dönüşüm raporu verildiğini ifade etti. Çatalkaya, “Her bir binanın ortalama 10 daireden oluştuğunu varsayarsak, toplamda 200 bin ailenin bu sistemden yararlandığını beyan etmemiz mümkün. Bu rakamın 15 bin gibi büyük bir kısmını ise İstanbul bölgesi teşkil ediyor. Bu rakamı Kadıköy’ün yarısı büyüklüğünde bir bölgenin yenilenmiş olması şeklinde de görebiliriz." dedi.

EN FAZLA TALEP KADIKÖY’DEN

İstanbul çapında kentsel dönüşüm sistemine talebin arttığını anlatan Çatalkaya, şu an aylık bin 500 bina olan rakamın sene sonuna kadar 2 bin 500’i görebileceği tahmininde bulundu. En büyük talebin sırasıyla Kadıköy, Esenyurt ve Küçükçekmece’den geldiğini bildirdi.

İZMİR DE SIFIRDAN 100'E ÇIKTI

Çatalkaya, İstanbul'un yanı sıra İzmir ve Ankara’da da sisteme rağbetin arttığına temas etti. Geçen senenin başında İzmir’de kentsel dönüşüm sisteminden yararlanarak yenilenen bina sayısının bir senede sıfırdan ayda 100 bina seviyesine çıktığını vurguladı.

ESTETİK KURULU ŞART

Sistemi denetleyen bir estetik kurulunun olmazsa olmaz olduğundan söz eden Hakan Çatalkaya, "Kentsel dönüşüm sistemi olan talebin gidişatı oldukça iyi. Ancak bu dönüşüm estetik açısından bu dönüşümleri destekleyen bir kurulun olması ve toplumun mümkün olabildiğince çok alansal dönüşümlere teşvik edilmesi gerekli." dedi.




CİHAN

Yorumlar