İstanbul’da 600 bin bina deprem riski altında

Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, İstanbul’da 600 binanın depreme dayanıksız olduğunu belirtti. Çatalkaya, bu binaların dönüşüme tabi tutulması gerektiğini vurguladı.Çanakkale’de meydana gelen deprem...

Google Haberlere Abone ol
İstanbul’da 600 bin bina deprem riski altında

Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, İstanbul’da 600 binanın depreme dayanıksız olduğunu belirtti. Çatalkaya, bu binaların dönüşüme tabi tutulması gerektiğini vurguladı.

Çanakkale’de meydana gelen deprem riskli binaları akla getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan Tektaş Kentsel Dönüşüm ’ün Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya’ya göre olası İstanbul depreminde hasar görmesi öngörülen 600 bin bina var. 600 bin binanın güvenli binalar olarak yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bunun yolu kentsel dönüşümden geçiyor.

Çatalkaya, 2012 Mayıs ayında yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun meyvelerini verdiğini dile getirdi. Çatalkaya, şunları kaydetti:

“Kanundan 25 bin bina yararlandı. Kanunun da katkıları ile dönüşüm için talep giderek artıyor. En çok talep Kadıköy, Şişli, Maltepe, Beşiktaş, Kartal, Bakırköy, Kağıthane ve Bayrampaşa ilçelerinden geliyor. Kentsel Dönüşüm Kanunu ile bürokrasiyi beklemeden kendi binalarını yeniden inşa etmek mümkün. Kentsel Dönüşüm Kanunu’ndan bir binanın yararlanabilmesi için bina mülkü bulunanlardan birinin bakanlık yetkili kurumlarından birine başvuruda bulunması yeterli.”

Hakan Çatalkaya, “Başvurudan sonra binanız için devlet teşvikli çok uygun faiz oranları ile kentsel dönüşüm kredisi kullanabilir, kira – taşınma yardımı alabilir, tüm belediye ve noter harçlarından muaf olup KDV indirimlerinden yararlanmaya hakkı elde edersiniz. En önemlisi binanızda 2/3 çoğunluk kararı ile müteahhidinizi siz seçebilir, yeni binanız için tüm kararları alabilirsiniz.” dedi.

“2 BİN BİNA YENİLEDİK”

Çatalkaya, kurum olarak 2 senede İstanbul’da 2 bini aşkın kentsel dönüşüm hizmeti verdiklerini bildirdi. “Bu rakam her geçen gün artıyor. Ayrıca 1 Haziran 2014 yürürlüğe girmesi beklenen yeni İmar Kanunu 1 Ocak 2016 ertelendi. Kentsel dönüşümden yararlanacakların bunu göz ardı etmemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar