İstanbul'a 1,2 Milyar TL Sermayeli Yabancı Yatırımı

İstanbul Ticaret Odası, 2014'te İstanbul'da yeni kurulan yabancı sermayeli firmaların profilini çıkardı. Yabancılar, İstanbul'a 1 milyar 222 milyon TL yatırım yapmış.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'a 1,2 Milyar TL Sermayeli Yabancı Yatırımı

İstanbul Ticaret Odası, yeni kayıt ve iptal edilen kuruluş kuruluşlarını temel alarak hazırladığı, '2014 Yılı Yeni Kayıt ve Kapanış Yaptıran Firmalarda Yabancı Yatırımcı ve Sermaye Durumu' raporunu açıkladı.

İTO'nun raporuna göre, 2014'te İstanbul'da yeni kurulan yabancı sermayeli şirketlerin profilini çıkardı. Buna göre, İstanbul'da geçen sene 4 bin 487 yabancı yatırımcı, yekün 1 milyar 222 milyon TL anamal tutarında yeni kululuş kurdu.

SURİYELİLER LİSTE BAŞI

Buna kıyasla İstanbul'da 2014 yılında 4 bin 487 yabancı birlikte sebebi ile yekün 1 milyar 222 milyon lira anamal tutarında yeni kuruluş kaydı yapıldı. Yabancı birlikte sayısında en iri payı yüzde 25,21 ile Suriyeli yatırımcılar aldı.

İRAN VE ALMANYA YARIŞTA

Geçen sene 1.131 Suriyeli birlikte yekün 85 milyon lira anamal kaydettirerek İstanbul'da yeni kuruluş kurdu. Yani, 2014 yılında İstanbul'da yeni kurulan firmalara birlikte bulunan dört yabancı yatırımcıdan birtanesini Suriye vatandaşları oluşturdu. Yeni kayıt yaptıran yabancı birlikte sayısında Suriye'yi 399 girişimciyle İran ve 289 kuruluş ortağıyla Almanya izledi. Bu devletleri Azerbaycan, Mısır, Irak, Suudi Arabistan ve Libya takip etti.

İLK 4 ÜLKE

Diğer yandan İstanbul'da kurulan yabancı ortaklık sayısında Suriye ilk sırayı alırken, bu memleket 85 milyon lira anamal taahhüdüyle 6'ncı sırada yer buldu. 2014 yılında Lüksemburg, Çin, İtalya ve Kuveyt kuruluş kuruluşlarında maksimum yabancı sermayeyle yatırımda bulunan ilk dört memleket oldu.

Yabancı anamal ederine kıyasla incelendiğinde Lüksemburglu 39 yatırımcının kuruluş kuruluşu için taahhüt ettiği yabancı anamal ederi yekün bünyesinde yüzde 14,90 hisse ile 182,1 milyon TL oldu. Bu ülkeyi Çin 138 milyon TL anamal ile ikinci, İtalya 123 milyon TL ile üçüncü, Kuveyt ise 116,1 milyon ile dördüncü sırada takip etti.

HİZMET SEKTÖRÜ GÖZ BEBEĞİ

İstanbul'a gelen yabancı yatırımcı sayısının yüzde 60,80'i üç, taahhüt edilen sermayenin ise yüzde 80,84'ü dört ana sektörde yoğunlaştı. En çok çok yabancı yatırımcı çeken sektörler sıralamasında, yekün yabancı yatırımcı bünyesinde yüzde 30,15 hisse ile hizmet, yüzde 15,82 hisse ile her çeşitli ticaret, yüzde 14,82 ile yapı sektörleri ilk dolayları paylaştı.

'BU VERİLER İYİ OKUNMALI'

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı İbrahim Çağlar, 'Veriler İstanbul'a yönelen yabancı yatırımcıların hangi yıldız sektörleri seçtiğini net bir biçimde gösteriyor. Dolayısıyla lazım ekonomiyi gerekse İstanbul'u ilgilendiren kararlarda bu verileri iyi okumak gerekiyor. İstanbul'un Türkiye ekonomisi bünyesinde istihdam, dışsatım ve vergi gelirlerindeki payını dikkate alırsak; şehrimize gelen yabancı sermayenin Türkiye ölçeğindeki önemi daha iyi anlaşılır. Bundan sonra yabancı yatırımlar için yalnızca makro istikrar değil, İstanbul hakkında çizilecek vizyon da ciddiyet taşıyor' ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar