İstanbul Su ve Atık Su Arıtma Teknolojileri Fuarı ve Konferansı

- Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Diniz: - "Şu anda 17 ilde inşaatı devam eden içme suyu arıtma tesisi tamamlandığı zaman yılda yaklaşık 500 milyon metreküp içme suyu arıtılmış olacak" - "2019 yılına kadar inşa edilecek 44 tesis ile 23 milyon nüfusa ilave içme suyu temin edilecek" - Istanbul Water Expo Fuar Direktörü Bulut: - "Türkiye’deki hızlı nüfus artışı, sanayileşme, şehirleşme, bilinçsiz su tüketimi ve küresel ısınmadan dolayı su kaynakları hızla azalıyor"

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Su ve Atık Su Arıtma Teknolojileri Fuarı ve Konferansı

İSTANBUL (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Rıza Diniz, "Şu anda 17 ilde inşaatı devam eden içme suyu arıtma tesisi tamamlandığı zaman yılda yaklaşık 500 milyon metreküp içme suyu arıtılmış olacak." dedi.

Diniz, İstanbul Fuar Merkezinde düzenlenen İstanbul Su ve Atık Su Arıtma Teknolojileri Fuarı ve Konferansı - Istanbul Water Expo (IWE) açılışında su güvenliği ve su tasarrufu konusunda yapılan çalışmaları anlattı.

Suyun bütün canlılar için vazgeçilmez olduğunu belirten Deniz, artan nüfus ve sanayileşmenin su kaynaklarıyla su güvenliğini önemli hale getirdiğini söyledi.

Küresel ısınmanın artmasıyla su kaynaklarının etkin yönetiminin öne çıktığını anımsatan Diniz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak sorumluluklarının bilincinde titiz çalışmalar sürdürdüklerini söyledi.

Faaliyetlerle ilgili bilgiler veren Deniz, "Su yönetiminde havza esaslı planlama dönemine geçtik. Suyun kalite ve miktar olarak daha verimli yönetilmesini sağlamak maksadıyla 25 havzada Havza Koruma Eylem Planlarını tamamladık. Atık sulara ilişkin alınması gereken tedbirleri belirledik, kısa, orta ve uzun vadeli stratejileri bakanlık olarak hazırladık. Şehirlerimizin içme ve kullanma suyunun kesintisiz devamı için ilkini 2008 yılında hazırladığımız ve belli dönemlerde güncellediğimiz 81 İl Acil İçme Suyu Acil Eylem Planı ile şehirlerimizin içme suyu sıkıntısını ortadan kaldıracak ve bu bağlamda da 2019 yılına kadar inşa edilecek 44 tesis ile 23 milyon nüfusa ilave içme suyu temin edilecektir." diye konuştu.


- "DSİ 48 projeyi sürdürüyor"


Diniz, Trakya için hazırlanan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 13 Evsel Atık Su Arıtma Tesisi Projesini yürüttüklerini belirterek, projeyi yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Bakanlığın yeni projelerinde enerji giderlerini kısmak için güneş enerjisine yöneleceğini belirten Diniz, "Yine atık su arıtım tesislerimizde enerji maliyetlerini asgari düzeye indirmek için enerji verimliliği yüksek pompalar ile yüksek verimli, turbo hava körüklerini kullanmaktayız. Tesislerin çalışmasını 24 saat izleyecek şekilde otomasyon sistemleri kullanılması tasarlanmıştır ve inşaatları da yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.

İçme suyu konusunda DSİ'nin 48 projeyi sürdürdüğünü aktaran Diniz, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bu projeler tamamlandığında yaklaşık 23 milyon kişiye daha yılda 1,7 milyon metreküp içme suyu sağlanmış olacak. Planlama, proje çalışmaları devam eden işlerimizin tamamlanması halinde 1,5 milyar metreküp ilave içme suyu daha sağlanmış olacak ve içme suyunun ayrılmaz bir parçası olarak arıtma tesislerimizin inşaatları da hızla devam etmektedir. Şu anda 17 ilde inşaatı devam eden içme suyu arıtma tesisi tamamlandığı zaman yılda yaklaşık 500 milyon metreküp içme suyu arıtılmış olacak ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır."



- "Su kaynakları hızla azalıyor"


IWE Fuar Direktörü Tülin Bozkurt Bulut ise fuarın 3 Eylül'e kadar sektör paydaşlarını ağırlamaya devam edeceğini söyledi.

Fuara Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Belçika, Hollanda ve Polonya'nın da aralarında bulunduğu 18 ülkeden 197 firmanın katıldığını belirten Bulut, bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Lübnan, Umman ve Ürdün’den alım heyetlerini ağırlayacaklarını kaydetti.

Bulut açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Türkiye’deki hızlı nüfus artışı, sanayileşme, şehirleşme, bilinçsiz su tüketimi ve küresel ısınmadan dolayı su kaynakları hızla azalıyor. Planlanan tüm bu yatırımlar ülkemizin çevre konusundaki eksikliklerinin tamamlanması ve sürdürülebilir su ve atık su yönetimi için çok önemli. Fuarın bu alanda da farkındalık oluşturacağına inanıyoruz."


- Fuarın 2023 yılı Atık su Arıtımı Eylem Planı'na destek olması bekleniyor



Fuarın açılış programında verilen bilgilere göre, su kaynakları kısıtlı olan Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2023 yılı Atık su Arıtımı Eylem Planı kapsamında bu alanda birçok yatırım yapılması öngörülüyor.

Eylem Planına göre, 2015 yılında 653 adet olan atık su arıtma tesisi sayısının 2023 yılına kadar bin 501 adet daha eklenerek 2 bin 154’e çıkarılması öngörülüyor. Bu arıtma tesislerinden bin 418 adedi yeni yapılacak atık su arıtma tesisi, 83 adedi ise yenilenecek atık su arıtma tesisleri olarak planlandı.

Bu kapsamda 2015 - 2023 yılları arasında Atık su Arıtma Tesisleri için gerekli olan yatırım maliyetinin 37 milyar 52 milyon TL olduğu belirtiliyor. IWE Istanbul Water Expo kapsamında gerçekleştirilecek iş görüşmeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2023 yılı Atık su Arıtımı Eylem Planının hayata geçmesine destek olacak.


- Konferans programı


Paylaşılan konferans programına göre etkinlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü, İller Bankası ve belediyelerden yetkililer konuşmacı olarak yer alacak.

"Su ve Atık su Yönetimi" oturumunda Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Turkay Özgür, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanı Ercan Gülay, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Fatih Turan ve Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi konuşmacı olarak yer alacak.

Yorumlar