İstanbul Kuyumcular Odası'nda başkanlık yarışı kızıştı

- Oda ve borsalarda seçim yarışı başlarken, yaklaşık 4 bin aktif üyesi bulunan ve Türk kuyumculuk sektörünün önemli bir bölümünü temsil eden İstanbul Kuyumcular Odası'nda seçime günler süre kala başkanlık yarışı hızlandı - 19 Mart'taki seçimlerde, mevcut başkan Norayr İşler ile birlikte Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Atayık ve Kuyumcukent İşletme AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Karbeyaz yarışacak - 3 başkan adayı, üyelerin oyunu alabilmek için çalışmalarını hızlandırdı

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Kuyumcular Odası'nda başkanlık yarışı kızıştı

İSTANBUL (AA) - EDA TOPCU - Oda ve borsalarda seçim yarışı başlarken, yaklaşık 4 bin aktif üyesi bulunan ve Türk kuyumculuk sektörünün önemli bir bölümünü temsil eden İstanbul Kuyumcular Odası'nda da (İKO) seçime günler kala başkanlık yarışı kızıştı.

İKO'da gözler, 19 Mart'ta Birlik Vakfı merkez binasında yapılacak seçimlere çevrildi. Seçimlerde İKO Başkanı Norayr İşler, Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Atayık ve Kuyumcukent İşletme AŞ (KİAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Karbeyaz, İKO başkanlığı için yarışacak.

3 aday, seçim öncesi kuyumcuları ikna etmek için tanıtım araçlarını etkin bir şekilde kullanırken, Kapalıçarşı ve Kuyumcukent bölgesi 8 metre büyüklüğünde dev posterler, afişler ve resimlerle donatıldı.

İstanbul'daki kuyum sektörünü 2022 yılına kadar temsil etmek isteyen başkan adayları, oy kullanma hakkı olan 2 bin 520 üyeyi ikna etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda esnafla bir araya gelerek vaatlerini sıralayan başkan adayları, üyelerden oy istiyor.


- "Türkiye Kuyumcular Birliği hayalini gerçekleştirmek için yeniden aday olduk"


İKO Başkanı ve Yeniden Diyalog Grubu Başkan adayı Norayr İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayata geçirdikleri projelerle sektörde "altın bir çağ" başlattıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"4 yılda sektörde yapılamaz denilen ne varsa yaptık. Türkiye'deki tüm kuyumcuların 30 yıllık hayali olan ve mesleğe çağ atlatacak Türkiye Kuyumcular Birliği hayalini gerçekleştirmek ve Türkiye'ye on binlerce yeni istihdam sağlayacak taş kesimi sektörünü oluşturmak için yeniden aday olduk. Çıplak taşlardaki ÖTV düzenlemesi, kredi kartına taksitin yeniden başlaması ve 90'ı aşkın oda ve dernek başkanıyla birlikte hazırladığımız Türkiye Kuyumcular Birliği taslak çalışması, yaptığımız çalışmalar arasında hemen ilk akla gelenler..."

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Türkiye'nin ilk yerli ve milli gemoloji laboratuvarını sektöre kazandırdıklarını hatırlatan İşler, bu hizmetle sektörün pırlanta, renkli taşlar ve mücevherde daha uygun fiyatlarla sertifika hizmeti almasını sağladıklarını, ayrıca borsadan değerleme yetkisi alarak kuyumcuların bu hizmeti de yüzde 50 indirimle almasına imkan tanıdıklarını anlattı.

Sektörü yaşatmak ve geleceğe taşımak için Türkiye'deki tüm kuyumcu oda ve dernek başkanlarıyla birlikte hazırladıkları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na sundukları Türkiye Kuyumcular Birliği Yasa Taslağı'nı hayata geçirmek zorunda olduklarını vurgulayan İşler, "Bu konuda çok mesafe aldık. Son noktayı koymak amacıyla 4 yıllık bir hizmet dönemine daha ihtiyacımız var. Sektörel birliğimizi tesis edecek birlik yasası hayata geçtiğinde bugün sorun olarak tartıştığımız birçok konu geride kalacak." dedi.

Yüksek katma değerli üretim ve Türkiye'ye daha fazla döviz kazandırmak için taş kesim işini Türkiye'de yapmak zorunda olduklarını belirten İşler, İKO yönetimi olarak iç piyasada taş kesim sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi için yurt dışında çalışma başlattıklarını söyledi.

İşler, "Yönetim olarak bu iş alanındaki potansiyeli değerlendirmek amacıyla Güney Afrika ve İsrail Elmas Borsası yetkilileriyle çeşitli protokoller imzaladık. Bununla yetinmedik. Konuyla ilgili 100 bin kişiye istihdam sağlayacak taş kesim projesini hükümet yetkililerine sunduk." diye konuştu.

İşler, seçimleri kazanması halinde yönetimine 3-4 yeni ismin gireceğini bildirdi.


- "Gelenler hizmet almaya geliyor, hizmet vermeye gelen yok"


İKO başkan adayı, KİAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Karbeyaz da 52 yıllık meslek hayatı bulunduğunu, başkan olması durumunda esnafa iyi hizmet verecek bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olduğunu dile getirdi.

Karbeyaz, "Ne yazık ki gelenler hizmet almaya geliyor, hizmet vermeye gelen yok. Kendi işlerini yürütebilmek için çalışıyorlar. Ben bunu ben hiçbir zaman kabullenmedim." dedi.

Sektörün çok büyük sorunları olduğunu ifade eden Karbeyaz, başkan olanların seçimi kazandıktan sonra bu sorunlarla ilgilenmediğini iddia etti. En büyük sorunlarından birinin denetimsizlik olduğunu vurgulayan Karbeyaz, "Son zamanlarda Suriyeliler denetimsiz bir şekilde kuyumcu dükkanı açmaya başladı. Seçim çalışmaları için gezerken bunu daha da yakından gördük." ifadelerini kullandı.

Sektörde yapılacak çok iş olduğunu belirten Karbeyaz, perakendecilerin İstanbul genelinde fiyat birliği yapması gerektiğini, altının maliyetinin altında satış yapanlar bulunduğunu, bunun sıkıntı yarattığını, denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Karbeyaz, "Son 10 yıldır gelen yöneticilerin hepsi işlerinin yoğunluğundan dolayı bu işlere eğilemedi. Mevcut başkanın 7 yıldır geldiği nokta sıfır... Boş vaatlerde bulunuyorlar. Biz koltuk sevdalısı değil, hizmet sevdalısıyız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı gezilerine kuyumculuk sektöründen de katılım olması gerektiğini savunan Karbeyaz, Ankara'da kendilerinin de temsil edilmesi gerektiğini, bunun için çalışacaklarını söyledi.

Karbeyaz, "Yönetimimizde 2 kadın olacak. 45 yıldır faaliyet gösteren odada, asil üye olarak 2 kadını yönetim kadrosuna alan tek kişi benim. Başkan olursam istişare kurulunu da hayata geçireceğiz. Yönetim kurulunda alınan kararlar istişare kurulundan geçecek. Türkiye'de Kuyumcular Birliği'ni kurmak zorundayız." diye konuştu.


- "Sektör sorunlarını ortadan kaldırmayı planlıyoruz"


İKO başkan adayı, Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Atayık ise çıkış amaçlarının birlik ve beraberlik olduğunu ifade ederek, sektörde yer alan ve sektörle bağlantılı tüm kurumlar arasındaki iletişim kopukluğunun giderilmesi amacıyla yola çıktıklarını söyledi.

Atayık, "Kurumlar arası iletişimsizliğin olumsuzluklarını sektörümüz yaşadı. Bu kopukluk olduğu için sorunlarımızı Ankara'ya yeterince anlatamıyoruz. Birlik beraberlik içinde olursak bu sorunları çözeceğiz." dedi.

Denetim eksikliğinden AVM'lerdeki mağaza açma kapama saatlerine kadar rekabet sorunu oluşturan çok sayıda problemleri bulunduğunu dile getiren Atayık, şunları kaydetti:

"Bunların önüne geçmemiz gerek. En önemli sorunlarımızdan biri merdiven altı sorunu... Kayıt dışı üretim yapan yerlerle, vergi veren esnaf rekabet sorunu yaşıyor. İmalathanelerde ciddi bir kayıt dışılık sorunu ile karşı karşıyayız. Atölyecilerimiz çok zor durumda. Bizim dönemimizde bu sorundan başlamak üzere sektör sorunlarını ortadan kaldırmayı planlıyoruz."

Atayık, başkanlık yarışında iddialı olduklarını da söyledi.

Yorumlar