İşsizlik için kent-kır ayrımına yeni tanım aranıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Bülent Aydemir, bir müddet kent-kır ayrımlarını içeren istatistikleri vermeyeceklerini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
İşsizlik için kent-kır ayrımına yeni tanım aranıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Bülent Aydemir, bir müddet kent-kır ayrımlarını içeren istatistikleri vermeyeceklerini bildirdi. Aydemir, “30 büyükşehirden bazılarında hiç kır yok. Bu istatistik de kent-kır ayrımı anlamını yitirdi. Bizim bu şekilde istatistik üretmemiz, kamuoyunu da yanıltacak. Ve bazen istatistiklerde tutarlılık karşılaştırılabilirlik açısından sıkıntıya neden olacak. Bu çok açık ve netti. Biz bu nedenle başka bir kent kır ayrımı, bulana kadar askıya aldık.”dedi.

TÜİK, 'Hane Halkı İşgücü Araştırması'nda yeni düzenlemeler yapıyor. Konuyla ilgili düzenlenen toplantıda TÜİK İşgücü ve Yaşam Koşulları Daire Başkanı Meral Daşkıran, ilk sonuçlarını Nisan 2014’te açıklayacakları, 'Hane Halkı İşgücü Araştırması'ndaki yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Daşkıran, ‘Hane Halkı İşgücü Araştırması’nın Türkiye’de istihdam ve işsizlik göstergelerinin temel veri kaynağı olduğunu vurguladı. İş gücü araştırmasındaki yeni uygulamaların, hane halkı işgücü anketlerin her haftası uygulaması, iş arama süresinde Euroustat kriterlerinee uyum, 2014 idari bölünüşüne göre çerçeve, yeni nüfus projeksiyonlarının kullanılması olduğunu ifade etti. Artık hane halkının işgücü anketinin her hafta uygulanması ile elde tahminlerin seçilmiş bir zaman dilimi yerine; tüm dönemdeki ya da yıldaki durumu yansıtacağını, mevsimsel değişikliklerin daha rahat yakalanabileceğini, AB standartlarına alan uygulaması boyutuyla da tam uyum sağlanacağını ifade etti.

"30 BÜYÜKŞEHİRDEN BAZILARINDA HİÇ KIR YOK"

TÜİK Başkanı Bülent Aydemir de konuşmasında, bu çalışma kapsamında bir müddet kent-kır ayrımlarını bir müddet verilemeyeceğini açıkladı. Büyükşehir belediyelerinin sayısının 30 olması ile birlikte kent kır ayrımının giderek değiştiğini ifade eden Aydemir, “Bizim kent-kır ayrımımız, 1904 tarihli köy kanundan gelen, nüfusu 20 binin altında olan kır, üstünde olanlar kentti. O tarihten beri, devam ettirilen sistem. Son düzenleme ile şimdi yüzde 28 kır, 72 kır iken; şu anda yüzde 86’sı kent 14’ü kıra geldi. 30 büyükşehirden bazılarında hiç kır yok. Bu istatistikte kent-kır ayrımı anlamını yitirdi. Bizim bu şekilde istatistik üretmemiz, kamuoyunu da yanıltacak. Ve bazen istatistiklerde tutarlılık karşılaştırılabilirlik açısından sıkıntıya neden olacak. Bu çok açık ve netti. Biz bu nedenle başka bir kent-kır ayrımı bulana kadar askıya aldık.”diye konuştu.

"ÇALIŞMA, 2014-2015 YILI İÇNED BİTEBİLİR"

Aydemir, kent-kır ayrımında OECD, EUROSAT benzeri ülkelerin uygulamalarını inceleyeceklerini belirterek, “Coğrafi bilgi sistemlerini kullanarak kilometreye düşen insan sayısı ile kent-kır ayrımı yaptılar. Biz de o ayrımları getirecek şekilde çalışmalara başladık. Mesafe kat ettik. 2014’te bu uygulamaları karşılarız. Teknik alt yapıyı oluşturduktan sonra, EUROSAT’ın kullandığı tanımları kullanacağız. Ve artık bağımsız bir kent-kır ayrımı oluşturacağız. Bu nedenle biz 2014 yılının başından itibaren bu ayrımı kaldırdık. Ama muhtemelen çalışmalarımızı, 2014-2015 içinde bitiririz.” bilgisini verdi.
CİHAN

Yorumlar