İsmail Albayrak: Gerçek rekolte ancak harmanda yapılır

Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, fındıktaki gerçek rekolte tespitinin ancak harmanda yapılabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İsmail Albayrak: Gerçek rekolte ancak harmanda yapılır

Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, fındıktaki gerçek rekolte tespitinin ancak harmanda yapılabileceğini söyledi. Son yaşanan don olayının ardından bir çok iddianın ortaya atıldığına dikkat çeken Albayrak, üreticilerden ‘tedarikçinin oyununa’ gelmemelerini ve ürünlerini 12 liradan aşağı satmamaları istedi.

İsmail Albayrak, dernek yönetim kurulu üyeleriyle Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptığı basın toplantısında, mart ayının son günlerinde yaşanan don olayının ardından fındıkta yaşanan hasara dikkat çekti. Fındık üreticisinin 8 yıldır donduğunu dile getiren Albayrak, “Tedarikçi, serbest piyasa naralara atarak keyif sürüyor. Don sadece üreticiyi değil, sektör bileşenlerini de ilgilendiriyormuş. Ne oldu, don şimdi de tedarikçiyi mi vurdu? Ey tedarikçiler neden paniğe kapıldınız? Üretici 8 yıldır donarken tedarikçiler keyif sürüyordu. Şimdi ne oldu da acil kodlu tedbir istiyorlar? Yoksa don tedarikçiyi mi vurdu da biz göremiyoruz. Üreticiden habersiz fındığı dalında mı sattınız da şimdi yüksek fiyattan korkuyorsunuz? Fındık üreticisi birliğini koruduğu, fiyatlarını belirlediği, piyasayı belirlediği zaman yüzleri güler.” ifadelerini kullandı.

Fındık ve üretecinin sorunlarını bugüne kadar sürekli dile getirdiklerini anlatan Albayrak, “Fındığın ülke için ve dışı (İtalya, İspanya) fiyatlarını da açıkladık. Bizler Avrupa fiyatlarının yarısını istediğimizde tedarikçi temsilcileri telaşa düşerek bizleri yalanlamaya kalkıştılar. Sürekli söyledik; üretici bahçesini terk etti, böyle giderse satacak fındık bulamayacaklar.” iddiasında bulundu.

Yıllara göre mevsimsel değişikliklerin dışında fındıkta arz fazlası olmadığını savunan Albayrak, yıllardır rekolte tespitinin harmanda yapılmasını istediklerini ancak seslerini duyuramadıklarını söyledi. Don olayından sonra da gerçek tespitin ancak harmanda yapılabileceğine işaret eden Albayrak, o zaman ortaya çıkacak gerçek rekolteye göre da fiyatın belirleneceğini kaydetti. Alan bazlı destek yerine üretim bazlı destek verilmesi gerektiğini de ileri süren Albayrak, ‘üretme seni destekleyeyim’ anlayışının dünyanın hiçbir yerinde olmadığına dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar