Işık: Kurda stabilite yakalanacak, kaygılı olmaya gerek yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dolar kurunda stabilitenin yakalanacağını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Işık: Kurda stabilite yakalanacak, kaygılı olmaya gerek yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dolar kurunda stabilitenin yakalanacağını vurguladı. Işık, bu anlamda kaygıya kapılmamak, kötümser olmamak gerektiğinin de altını çizdi.

Işık, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan ‘Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı’ndan ayrılırken gazetecilerin ekonomi ile ilgili sorularını cevapladı. Dolar kuru ile ilgili öngörüleri ve Merkez Bankası’ndan talepleri sorulan Işık, "Bu dönemde elbette volatilite yani oynaklık olur. Merkez Bankası da gerektiğinde önlemlerini alır. Biz, çıpalı bir kur sistemi uygulamıyoruz, serbest kur sistemi uyguluyoruz. Bu sistemde talep ve arza bağlı oynaklıklar olur. Bu oynaklıklar yerini belli bir süre sonra stabiliteye bırakır. Yani öyle çok kaygılı, kötümser olmaya gerek yok. Bu dönemler geçecek ve stabilite oluşacaktır." dedi. Gazetecilerin, "Sanayicinin hizmet sektörüne kayıtlar ile ilgili sitemi var. Burada en çok şikayet dilen konular enerji maliyetleri ve kalifiye eleman. Bunlara dair bir yol haritanız var mı?" sorusuna ise Işık, şu karşılığı verdi:

"Sanayi üretimi artıyor, daralmıyor. Aralık ayı rakamları da iyi görünüyor. Şu an Kapasite Kullanım Oranı artmış, otomobil satışları artmış, dayanıklı tüketim satışları ve üretimi artmış. Yani sanayi üretimi artıyor, daralmıyor. ‘Daralıyor’ demek haksızlık olur. Evet enerji maliyetleri, girdi maliyetleri hükümetin hep ele aldığı, iyileştirme yaptığı alanlardan. Tabii biz, enerji maliyetlerinin indirilmesi, enerji verimliliği, enerji tasarrufu, yerli üretimin artması gibi konularda da elinden geleni yapıyoruz ama bundan böyle daha çok ağırlık vereceğiz. Ar-Ge bütçesini etkin kullanma gayretinde olacağız. Bunları yaptığımızda enerji maliyetlerini dilediğimiz miktarda daraltır, sanayi üretimini dilediğimiz miktarda artırırız."




CİHAN

Yorumlar