IŞİD riski nedeniyle Türk şoförler artık Irak'a mal taşımak istemiyor

Irak'ta son günlerde yaşanan olaylar ve 32 Türk şoförün terör örgütü IŞİD'in elinde rehin tutulması, nakliyat sektörüne zor günler yaşatıyor. Bir çok şoför yaşanan olaylardan dolayı, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle Irak'a...

Google Haberlere Abone ol
IŞİD riski nedeniyle Türk şoförler artık Irak'a mal taşımak istemiyor

Irak'ta son günlerde yaşanan olaylar ve 32 Türk şoförün terör örgütü IŞİD'in elinde rehin tutulması, nakliyat sektörüne zor günler yaşatıyor. Bir çok şoför yaşanan olaylardan dolayı, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle Irak'a gitmek istemiyor.

Gaziantep Nakliyeciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aydıngüler, Türkiye'den taşıdıkları malların yıllardır Kürt bölgesi üzerinden dağıtımını yaptıklarını belirterek, "Şuanda orada tampon bölgede dağıtım yapan firmalar, bölgeye giremedikleri için mal dağılımı yapılamıyor. Kürt bölgesinde bir sıkıntı yok. Biz malı Kürt bölgesine indiriyor, diğerleri de Irak bölgesine dağıtıyordu. Şimdi onların hiçbirisi kalmadı. O bölgeye dağıtım yapamıyoruz." dedi.

Nakliye sektörü temsilcilerinden Vakkas Doğan da "Kapının ne açık ne kapalı olduğu belli. 32 arkadaşımızın akıbetinin ne olduğunu bilmiyoruz. Hem yurt içinde hem yurt dışında sıkıntı var. İhracatta en büyük pazarımız Irak. Ancak şuanda burada yaşanan terör olaylarından dolayı şoför arkadaşlar bayağı mağdur. Sektör içerisinde biz de mağduruz." şeklinde konuştu.

18 yıldır nakliyat işinde çalıştığını ve zaman zaman Irak'a da gittiğini anlatan İbrahim Beken de bu ülkede yaşanan olaylardan dolayı şoför arkadaşlarının iç piyasaya yöneldiğini belirterek, "Bundan bir ay önce Mardin'e bin TL'ye giderken şimdi 500 TL'te düştük. Onu da bulamıyoruz şimdi. Mazot da 4,5 TL ve bizi kurtarmıyor. Buna hükümet bir çare bulsun. Biz hepimiz mağduruz. Buna bir çare bulunmalı." diye konuştu.

Rehin alınan şoförlerin de arkadaşları olduğunu dile getiren Beken, "Biz onlara ne olduğunu bilmiyoruz. Bunu düşünerek bugün kimse Zaho'yu geçemiyor. Can tehlikesinden dolayı da kimse yurt dışına çıkmak istemiyor. Piyasa berbat, ölmüş. 18 senedir çalışıyorum ve bugünler gibi eziyeti hiç görmedik." ifadelerini kullandı.

Emin Üstün de Irak'ta can güvenliğinin olmaması ve şoförlerin kaçırılmasından dolayı büyük sıkıntı çektiklerini söyleyerek, "Kürt bölgesi daha sağlıklı. Ancak, Musul tarafında zorluk çekiyoruz. Ciddi sıkıntı var. Böyle giderse, sektörümüz uzun vadede felç olur. Çünkü, gidenlerin borcu, harcı var. Arabalarını taksitle almışlar. Şimdi ödeyemiyorlar. Sorun çok." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar