IŞİD, beyaz et sektörünü de vurdu

Radikal Selefi Irak-Şam İslam Devleti örgütü militanlarının Irak'ın kuzeyinde ve batısında ki ilerleyişi bu ülkeye mal satan Türk şirketlerini zor durumda bıraktı. İhracatın büyük bir bölümünü Irak'a yapan beyaz et sektörü de bölgedeki...

Google Haberlere Abone ol
IŞİD, beyaz et sektörünü de vurdu

Radikal Selefi Irak-Şam İslam Devleti örgütü militanlarının Irak'ın kuzeyinde ve batısında ki ilerleyişi bu ülkeye mal satan Türk şirketlerini zor durumda bıraktı. İhracatın büyük bir bölümünü Irak'a yapan beyaz et sektörü de bölgedeki çatışmalar nedeniyle Musul, Kerkük ve Bağdat pazarına mal göndermekte zorlanıyor. Nakliye firmaları bölgeye mal götürmekten çekinirken risk nedeniyle nakliye fiyatları ciddi şekilde arttı.

Türkiye'nin en büyük beyaz et üreticisi şirketleri arasında yer alan Erpiliç'in Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Öztürk, sektörün Irak pazarında yaşadığı sıkıntıları Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendirdi.

Geçen sene 1 milyon 800 bin ton üretim yapan sektörün 400 bin ton ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Genel Müdür Yardımcısı Öztürk, ihracatın yüzde 60'ının, yaklaşık 230-240 bin tonunun Irak bölgesine gittiğini dile getirdi. Irak'a yapılan ihracatın yüzde 30'unun da Musul, Kerkük ve Bağdat pazarına giden mallardan oluştuğunu ifade eden Öztürk, "Şu anda bu kadarlık bir miktar bizi sıkıntıya sokuyor. Bu sıkıntıyı da üretimimizin bir kısmını kısarak aşacağımızı tahmin ediyorum. Kuzey Irak tarafında en ufak bir sıkıntı yok. Kuzey Irak'tan Musul, Kerkük ve Bağdat'a zorda olsa mal gidiyor. Fakat bu nakliye fiyatlarını ciddi şekilde arttırdı. Risk olduğu için herkes o bölgeye mal götürmekten çekiniyor. Sıkıntımız bu." diye konuştu.

ALTERNATİF PAZAR ARAYIŞI-

Irak'a alternatif pazar arayışlarıyla ilgili soruyu değerlendiren Süleyman Öztürk, pazar arayışlarının her dönemde olduğunu dile getirdi. Pazar arayışının bugünden yarına çözülemeyeceğini anlatan Öztürk, şunları söyledi; "Pazar arayışlarımız sadece burada kaybedeceğimiz pazar ilgili değil. Avrupa Birliği'ni sürekli zorluyoruz. Arap yarımadasını ve Arabistan pazarını zorluyoruz. Bunlar bugünden yarına çözülecek pazarlar değil. Eğer Musul, Kerkük ve Bağdat'ta sıkıntı yaşayacak olursak üretimi biraz kısarak bu sıkıntıyı aşacağız. Çok büyük bir sorun olacağını tahmin etmiyorum. Komşularımızla olan her türlü sorun Türkiye'yi rahatsız edecektir. Bundan endişelerimiz var. Ama Kuzey Irak bölgesinde böyle bir sıkıntının olacağını tahmin etmiyorum. Olursa Güney Irak, Musul, Kerkük gibi bölgelerde sorun olabilir. O bölgelerde yaşanan sıkıntıları diğer bölgelerle aşmaya çalışacağız."

LİBYA PAZARINDA BAŞLAYAN SORUN

Son zamanlarda gelişme kaydettikleri Libya pazarında da sıkıntıların yaşanmaya başladığını belirten Öztürk; "Libya'da son zamanlarda gelişen bir pazarımız. O bölgeye de önem vermeye başladık. Son 1 haftadır o bölgede de bir takım sıkıntılar zuhur etmeye başladı. Şu an itibariyle bize yansıyan bir şey yok. İnşallah yansımaz. Yansırsa o da aynı şekilde üretimi kısarak kısa zamanda çözeceğimiz bölge" dedi.

"TÜRK PİLİCİ LEZZETİYLE ORTADOĞU'YA DAMGASINI VURDU"

Türk pilicinin İslami kesim ve hijyenin yanı sıra lezzetiyle de Ortadoğu pazarına damgasını vurduğunu söyleyen Öztürk, şunları kaydetti; "Türkiye'de bütün firmalar İslami usullere uygun kesim yapıyor. Gerçeten Türk pilici kaliteli. Hijyen şartları, üretim şartlarında en üst seviyede teknoloji kullanılıyor. Bugün Brezilya'dan çok daha kaliteli ve lezzetli tavuğumuz var. Bu yüzden dolayı da Ortadoğu'da hem İslami usullere göre kesim yapmamız, hem İslam ülkesi olmamız, hem kalitemiz ve lezzetiyle Türk pilici Ortadoğu'ya damgasını vurdu gerçekten."

"RAMAZAN FIRSATÇILIĞI YOK"

Sektörün hiçbir zaman Ramazan fırsatçılığı yapmadığını kaydeden Öztürk, arz ve talebin her zaman fiyatı belirlediğini ifade etti. Öztürk; "Ramazan için özel bir üretim yapmadık. Temmuz, ağustosta nasıl üretim yapıyorsak Ramazan üretimimizde aynı şekilde. Bir özel üretim artışı kesinlikle yok. Bizim sektörümüz hiçbir zaman Ramazan fırsatçılığı yapmıyor. Arz ve talep her zaman için fiyatı belirler. Ramazan haricinde ki aylarda zaman zaman fiyat yükselmeri olur ya da düşüşler olur. Sektörümüz Ramazan'a bağlı fiyat artışı kesinlikle yapmıyor. Fırsatçılık yok. Vatandaşımız bu konuda müsterih olsun" şeklinde konuştu.

Şirket olarak geçen sene 179 bin ton et üretimi yaptıklarını anlatan Öztürk, bu yıl için büyüme hedeflerinin olmadığını kaydederek 180-182 bin ton üretimle bu seneyi kapatmayı düşündüklerini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar