İşçiler, pazar kahvaltısında işyerinden gelen telefonlardan rahatsız

Almanya'da IG Metall sendikası mesai saatleri dışında telefon ve elektronik posta trafiğine kural getirilmesini talep ediyor.

Google Haberlere Abone ol
İşçiler, pazar kahvaltısında işyerinden gelen telefonlardan rahatsız

Almanya'da IG Metall sendikası mesai saatleri dışında telefon ve elektronik posta trafiğine kural getirilmesini talep ediyor. Sebebi ise pazar sabahı kahvaltıda gelen iş telefonları ve gece vakti gelen elektronik postaların bir çok çalışanı rahatsız etmesi. IG-Metall Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Christiane Benner, “Daha sıkı kurallara ihtiyacımız var. Çalışanların sürekli ulaşılabilir olması son bulmalı.” dedi.

Mesai saatleri dışında çalışanlarını elektronik posta teröründen kurtaran şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Büyük şirketler arasında çalışanlarıyla anlaşmalar yapanlar da var. En son BMW otomobil şirketi ofis çalışanları ile yaptığı bir anlaşmada çalışanlarına mesai dışı saatlerde ulaşılmama hakkı tanıdı. Benzer kuralları diğer büyük otomobil şirketleri ve Deutsche Telekom da uyguluyor. Deutsche Telekom çalışanlarıyla mesai saatleri dışında veya tatilde elektronik posta göndermeyeceklerine dair bir anlaşma yaptı. İstisnai durumlar için ekstra anlaşma yapılacak.

BMW’nin rakibi Daimler otomobil şirketi ise farklı bir yöntem geliştirmiş. Çalışanlar mesai saatleri dışında aldıkları elektronik postaları istek üzerine otomatik olarak sildirebiliyor. Mesai saatleri dışında elektronik posta gönderilen Daimler çalışanına ulaşılamıyor. Daimler çalışanına elektronik posta gönderen kişi elektronik postayı gönderdiği kişinin işyerinde olmadığına dair bir elektronik posta alıyor. Mesai dışında Daimler çalışanına gönderilen elektronik posta siliniyor. Audi otomobil şirketi de kısa süre önce çalışanlarına Laptop ve akıllı telefon kuralları uygulamaya başlamış.

Mesai saatleri dışında çalışanlarına elektronik posta göndermeyen Volkswagen şirketinin 2013 yılına ait pozitif bilançosu uygulamanın fayda verdiğini gösteriyor. IG Metall Sendikası ve İş güvenliği uzmanları uzun zamandır çalışanların sürekli ulaşılabilir olması yönünde uyarılarda bulunuyordu. Federal İşte Koruma ve İş Tıbbı Kurumu’ndan Jörg Feldmann da sürekli ulaşılabilir olmanın çalışanın sağlığına ve sosyal çevresine zarar verebileceğini söyledi. Feldmann, “İşveren ve çalışan arasında kesin kurallar konabilir.” dedi.

IG Metall Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Christiane Benner da iş anlaşmalarını uygulamaya değer görüyor. Politikacılara görevler düştüğünü düşünen Benner, sendika patronu Detlef Wetzel gibi katı kurallar konmasını talep ediyor. İşverenler ise sendika taleplerinin karşısında soğukkanlı davranıyor. İşverenler Birliği şirketlerin çalışanlarının mesai ve mesai dışı saatlerinde bilinçli ve sorumlu bir şekilde hareket ettiğini söylüyor ve daha fazla kurala ihtiyaç görmüyorlar.
CİHAN

Yorumlar