'İşadamları kurumsallaşmalı, markalaşmalı ve yurtdışına açılmalı'

Nazo markasıyla bilinen Nazlı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Kurt, işadamlarına kurumsallaşma, markalaşma ve yurtdışına açılma tavsiyesinde bulundu. İş hayatında bir çok defa iflas etmelerine karşın yılmadan çalışmayla tekrar ayağa...

Google Haberlere Abone ol
'İşadamları kurumsallaşmalı, markalaşmalı ve yurtdışına açılmalı'

Nazo markasıyla bilinen Nazlı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Kurt, işadamlarına kurumsallaşma, markalaşma ve yurtdışına açılma tavsiyesinde bulundu. İş hayatında bir çok defa iflas etmelerine karşın yılmadan çalışmayla tekrar ayağa kalktıklarını belirten Kurt, “Şu anda Konya, Nevşehir ve İstanbul'da 5 tane fabrikamız var. Ürünlerimizi 30'a yakın ülkeye ihraç ediyoruz. Nazo markası üç saniyelik reklam ile pazar lideri oldu. Büyük işler yapmak için kurumsallaşma, markalaşma, yurtdışına açılmak şarttır. Bunları yaparken reklamda büyük önem taşıyor. Nazo markası için reklam verdiğimiz ilk yılda televizyonlarda 200 firmanın reklamı yapılırken bugün sayı 2 binlere çıktı. Fiyatlarda sekiz kattan fazla arttı. Buna karşın reklamların marka oluşumunda, bilinirlikte, katma değerli satışta, müşteri bağlamada büyük etkileri vardır. Yerel çalışmak isteyen yerel basına, ulusal çapta iş yapan ulusal kanallara reklam vermelidir” dedi.

Nevşehir İşadamları Derneği (GESİAD) tarafından 'Kurumsallaşma ve markalaşmanın önemi' konulu seminer düzenlendi. Dernek hizmet binasındaki seminere dernek üyesi işadamları ve sanayiciler ile davetliler katıldı.

İşadamlarına kesinlikle reklam vermelerini tavsiye eden Ethem Kurt, kurumsallaşma ve markalaşma içinde çaba göstermelerini istedi.

Katma değer meydana getiren ürünler yapmanın şart olduğunu, bunun yolunun da marka oluşturmaktan geçtiğini belirten Kurt “İşadamları ve sanayiciler olarak al-satcılığı bırakıp marka oluşturmamız gerekiyor. Marka yaptığımızda ürettiğimiz ürünlerin katma değeri yüksek oluyor, müşteri size kızsa bile vazgeçmiyor. Satış noktalarınız, bilinirliğiniz, prestijiniz çok önemli. Mercedes’te, Opel’de, Lada’da araba üretiyor. Ürettikleri arabalarda maliyetleri çok büyük fark oluşturmazken marka değerleri ile satışta büyük farklar oluşuyor. Ülke ve firma ekonomimizin koşarak yükselmesi markalaşmaya bağlıdır. Bugün istihdamın, ihracatın ve üretimin büyük kısmını yürüten KOBİ’ler marka oluşturmada ciddi sıkıntılar çektiği için büyük oranda katma değerli üretime geçemiyor. Halbuki, ülkenin de marka olması lazım, şirketlerinin de. Bunun içinde devlet desteği lazım. Rakip ülkelerdeki şirketler bilgiyi kullanmayı öğrendiler ve bizden çok çok ilerideler. KOBİ'lerin sermaye, insan kaynağı gibi önemli sıkıntıları var. Kurumsal kimlik edinmede sıkıntı var. Bunların çözümlenmesi gerekiyor” dedi.

Programın sonunda GESİAD Başkan Yardımcısı Ali Ersan Erdoğan, Ethem Kurt’a teşekkür plaketi verdi. CİHAN

Yorumlar