İşadamları 'Amerika ile İş Yapmak' için buluştu

Adana Sanayi Odası (ADASO) ve ABD Adana Konsolosluğu işbirliğiyle, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla “ABD İle İş Yapmak” konulu toplantı düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
İşadamları 'Amerika ile İş Yapmak' için buluştu

Adana Sanayi Odası (ADASO) ve ABD Adana Konsolosluğu işbirliğiyle, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla “ABD İle İş Yapmak” konulu toplantı düzenlendi.

ABD ticaret heyeti ile sanayici ve işadamları bir araya gelerek ikili görüşmelerin gerçekleştirildiği toplantının açılışında konuşan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin çok eskiye dayanmasına rağmen hala istenilen seviyede bulunmadığını söyledi. İki ülke arasındaki ticari ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Kıvanç, “Amerikan firmalarını ülkemize ve kentimize gelmeye ve istikrarlı biçimde büyüyen bir ekonomiden faydalanmaya davet ediyorum.” dedi.

Son yıllarda model ortaklık kavramının uygulanmasına yönelik adımların cesaret verdiğini vurgulayan Kıvanç, serbest ticaret anlaşması sürecinin son derece faydalı olacağını bildirdi. İki ülke ilişkilerinin sınıf atlaması için ‘Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’nın önemli fırsat olduğunu bildiren Kıvanç, Türkiye’nin ABD ile olduğu kadar Avrupa Birliği ilişkilerini daha da güçlendireceğini, anlaşma dışında kalınması olasılığını düşünmek dahi istemediklerini ifade etti.

ABD Dış Ticaret Müsteşarlığı Ticaret Ateşesi John Fay, 80 ülke ve 100 ABD şehrinde ofislerinde oluşturdukları hizmet ağıyla danışmanlık, ortak bulma, ticaret ve proje finansmanı gibi hizmetlerle Türk-ABD ticaret ilişkilerinin gelişmesine destek vermeye çalıştıklarını söyledi. İthalatçılar için tedarikçi belirleme, ticari talep, uluslararası alıcı, ticaret ve projenin finansmanı, hizmet tanıtım ve tedarikçi belirleme programı gibi birçok program hizmeti sunduklarını anlatan Fay, yatırımcıların ihtiyaçlarının karşılanmasında, işlerin büyütülmesinde ve işte rekabetçi kalmalarına yardımcı olduklarını bildirdi.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Geliştirme Uzmanı Zeynep Taştepe Bilgi de iki ülke arasında büyüyen bir ekonomi ilişkisi olduğunu, Türkiye’nin ABD’ye yönelik ihracatının her yıl artış gösterdiğini bildirdi. Bilgi, ticaret ve yatırım işbirliklerinde Türk firmalara yönelik önemli destekler ve teşviklerin uygulandığını kaydetti.
Toplantıda, ABD Dış Ticaret Müsteşarlığı Ticari Uzmanları Perim Akgüner ve Özge Çırıka tarafından pazar, işbirliği alanları gibi konularda sunum gerçekleştirildi. İkili görüşmelerde ise yatırım yapmak, ortak bulmak, ABD’li şirketlerin Türkiye distribütörlüğünü almak ya da benzer projelerini sunmak isteyen firmalara bilgi verildi.
CİHAN

Yorumlar