İş Teftiş Kurulu Başkaın Tezel: İş kazalarının sıfır olması esastır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, Türkiye’nin iş kazaları itibariyle Avrupa’da 7.

Google Haberlere Abone ol
İş Teftiş Kurulu Başkaın Tezel: İş kazalarının sıfır olması esastır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, Türkiye’nin iş kazaları itibariyle Avrupa’da 7. sırada olduğunu söyledi. “Yedinci sırada olmamız yeterli değil. Bu kazaların sıfır olması esastır.” diyen Tezel, endüstriyel faaliyetlerin tamamında iş kazalarının yaşandığını kaydetti. Kazaların sıklık derecesinin önemli olduğunu dile getiren Tezel, ülkenin bu noktada iyiye gittiğini bildirdi.

Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, daha iyi noktayı yakalayabilmek için bilinçlendirme ve farkındalık toplantılarını yaptıklarını söyledi. Bizzat işverenlere indiklerini ifade eden Tezel, "İş yerlerindeki organizasyonel yapıları, iş sağlığı güvenliği, meslek hastalıklarını sürekli gündeme alan; riskleri bir analiz sonucu tespit eden ve bu tespitlerin giderilmesiyle alakalı sürekli çaba sarf eden bir düzen kurmaya çalışıyoruz. Biz duyarlılığı gönüllü uyum içerisinde yakalamayı hedefliyoruz.” dedi.

TÜRKİYE’DE ORTALAMA 1000’E YAKIN MESLEK HASTALIĞI VAR

Türkiye’de ortalama senede 1000’e yakın meslek hastalığının varlığına işaret eden Mehmet Tezel, bu hastalıkların uzun yıllar çalışılan ve tekrarlanan bir iş ve işlemler sonucu ortaya çıktığını anlattı. Tezel, şöyle devam etti: “İşçi hem madem ocağında çalışıyor, hem sigara içiyor. Akciğer fonksiyonu bozukluğu sigaradan mı çalışma ortamında mı oldu? Meslek hastalıklarının takibi zordur. Örneğin; kişi kömür ocağında çalıştığında meslek hastalığı olarak silikozis gelişir. Silikozis hastalığının tek nedeni kömür ocağından çalışmak değil ki. Mermer ocağında çalıştığında da oluşur.”

İşçinin sağlığını güvenceye almayan işverenlere yasalar çerçevesindeki yaptırımları son çare olarak uyguladıklarına dikkat çeken Tezel, cezai yaptırımları uygulamanın çok arzulanan bir şey olmadığını vurguladı. “İnsan odaklı, risk esaslı, etkin bilinçlendirme” felsefesiyle gönüllü uyumu yakalamaya gayret ettiklerini belirten Tezel, “Bu doğrultuda iş yerlerinde iki aşamalı teftişler yapıyoruz. İlk aşamada işyerindeki riskleri tespit ediyoruz. Bu risklerin kronik halde kalıcılığı söz konusu olduğunda işyerine hangi zararları vereceğini anlatıyoruz. Noksanlıkların giderilme usulleri üzerinde duruyoruz. Ondan sonra 1,5 ay süre veriyoruz. Bu arada isterlerse o iş yerine defalarca gidip-geliyoruz. Çünkü amacımız orayı iyileştirmek. İyileştirme oranları bizim başarımız oluyor. Gönüllü uyum da bunun için. İyileştirme oranının yükselmesiyle iş yerindeki yakınmalar, kazalar meslek hastalıkları azalıyor.” diye konuştu.

"YÜKSEKTEN DÜŞMEYLE İLGİLİ STANDART İSKELEYİ MEVZUATA KOYDUK"

İşyerlerinin “işçi sayısı, riskler, meydana gelen iş kazaları” gibi konuları içeren veri tabanının Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yer aldığını hatırlatan Mehmet Tezel, şunları söyledi: “Mesela inşaat sektörünü ve yer altı kömür ocaklarını her sene denetliyoruz. Çünkü orada kazalar meydana geliyor. Kazalarda öne çıkan işyerlerini öne alıyoruz. Buralarda kaza olduğunda şakası yok. Yapı işlerinde sürekli bir yüksek düşmeyle alakalı kazalar yaşanıyor. Yüksekten düşmeyle ilgili teftişleri sıklaştırdık. Standart iskeleyi mevzuata koydurduk. Standart iskelede işçinin rahatça dolaşabileceği platform, korkuluk, emniyet kemeri ve ipleri var. Kattan katan katta çıkmak için merdivenler mevcut. Standart iskelelerde eğer işçi kendisini atmasa düşme riski yok. Yüksekte düşme olayını yerinde çözmenin yasal altyapısını yaptık ve şu anda teftişlerimizi o yönde yoğunlaştırıyoruz. Şu andaki müfettiş sayımız 1000. Minimum bin bin 600 müfettiş olması lazım. Çok gelişmiş ülkelerde 10 bin işçiye 1 müfettiş düşüyor. Türkiye’de bin 600 müfettiş sayısını yakaladığımızda bahsedilen bu çerçeve içine girebiliyoruz. İş sağlığı güvenliğiyle alakalı dışarda profesyonel çalışmak isteyen müfettişlerin piyasaya dahil olmasıyla sayımız bir hayli azaldı. Onun içinde yeni alımlarla takviye edeceğiz.” CİHAN

Yorumlar