‘İş sağlığına kağıt üzerinde uymak yetmez, sürekli denetim ve tatbikat gerekir’

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili, iş sağlığı ve iş güvenliğine dikkat çekti. İş sağlığı ve güvenliğine kağıt üzerinde uymanın yetmeyeceğini,...

Google Haberlere Abone ol
‘İş sağlığına kağıt üzerinde uymak yetmez, sürekli denetim ve tatbikat gerekir’

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili, iş sağlığı ve iş güvenliğine dikkat çekti. İş sağlığı ve güvenliğine kağıt üzerinde uymanın yetmeyeceğini, sürekli denetim gerektiğini vurgulayan Akgerman, “Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında yeni yasalarla uluslararası standartları yakalama yönünde büyük adımlar atılmasına rağmen, böylesine büyük acıların yaşanması düşündürücüdür.” dedi.

    Akgerman yaptığı açıklamada, faciada hayatını kaybedenlere taziyede bulundu. Soma'da kömür ocaklarında yaşanan faciada hayatını kaybeden işçilerin acısının tüm Ege'yi ve ülkeyi yasa boğduğunu ifade eden Akgerman, “Bu büyük kazada bir ihmal var ise, mutlaka açıklanıp gereken yapılmalıdır.” çağrısında bulundu.

    Türkiye’nin özellikle madencilik sektöründeki iş kazalarında durumun hiç iç açıcı olmadığını vurgulayan Akgerman, şöyle devam etti: “Bunun önemli bir nedeni, gelişmiş bir iş güvenliği kültürü yerine, toplumumuzda ve işletmelerimizde çoğunlukla maalesef ihmalkarlık, plansızlık, düşük denetim etkinliği ve kaderciliğin hakim değerler olagelmesidir. Ergonomi bilim dalı, ülkemizdeki bir avuç bilim insanının gayretlerine rağmen işveren ve işçi taraflarınca henüz pek tanınmamakta, benimsenmemektedir.”

    “İş güvenliği kültürümüzün gelişmiş olduğunu söylemek maalesef güçtür.” ifadelerini kullanan ESİAD Başkanı, “Bu kültürün gelişmişliği, iş güvenliğinde asgari standartlara kağıt üzerinde uymakla yetinmeyip, sürekli denetimi, tatbikatı, eğitimi ve daha iyiyi aramayı gerektirmektedir. Özellikle madencilik, inşaat, tersanecilik gibi iş kazaları açısından hassas sektörlerde bunun önemi artmaktadır.” şeklinde konuştu.

    ‘PARTİLER ÜSTÜ OLMASI GEREKEN KONULAR KUTUPLAŞMAYA FEDA EDİLİYOR’

    İş kazalarının reddedilmesine de tepki gösteren Akgerman, şunları söyledi: “TBMM'de Ana Muhalefet Partisi tarafından Soma'daki iş kazalarıyla ilgili olarak Ekim 2013'te verilen bir araştırma önergesinin 29 Nisan 2014'te görüşülüp reddedilmiş olması, son zamanlarda sıkca yaşadığımız, partiler üstü olması gereken konuların bile artık siyasi kutuplaşmaya feda edildiği gerçeğini gözler önüne sermektedir. Yaşanan bu büyük acının son olmasını diliyor, tüm iş dünyasını ve işçi sendikalarını ülkemizde iş güvenliği kültürünü geliştirmek için birlikte çalışmaya davet ediyoruz.”

    Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye’nin tarihinin en fazla işçi kaybı yaşanan facialarından biriyle karşı karşıya olduğunu belirterek facianın sebeplerinin tüm yönleriyle araştırılmasını ve gereğinin yapılmasını istedi.

    İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, İMEAK DTO İzmir Şubesi de başsağlığı ve taziye mesajı yayınlayarak acıya ortak oldu. CİHAN

Yorumlar