İş kazalarının maliyeti bakanlık bütçelerine denk

Türkiye’de her gün 172 iş kazasının meydana geldiği, bu iş kazalarda 4 çalışanın can verdiği, 6 çalışanın ise sürekli iş göremez hale geldiği bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
İş kazalarının maliyeti bakanlık bütçelerine denk

Türkiye’de her gün 172 iş kazasının meydana geldiği, bu iş kazalarda 4 çalışanın can verdiği, 6 çalışanın ise sürekli iş göremez hale geldiği bildirildi. İş müfettişi Melih Akkoyun, "Bu kazaların bir de maddi boyutu var. Ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıklarının maliyeti, pek çok bakanlığın bütçesinden daha fazla." dedi.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) tarafından düzenlenen '6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın Getirdiği Yükümlülükler' konulu seminere İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Başkan Yardımcısı Ali Yazar, iş müfettişleri Melih Akkoyun ve Yalçın Kubat katıldı. BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi.

İş müfettişi Melih Akkoyun ise iş sağlığı ve güvenliğinin neden önem taşıdığına dair açıklamalarda bulundu. Akkoyun şunları kaydetti: "Ülkemizde her gün 172 iş kazası meydana geliyor. Ve bu iş kazalarında 4 çalışanımız can veriyor. 6 çalışanımız da sürekli iş göremez hale geliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü, iş kazaları ve meslek hastalıklarının bir ülkeye maliyetinin, o ülkenin yurt içi gayri safi milli hasılasının yüzde 4’üne denk geldiğini açıkladı. Bu hesaba göre, Türkiye’de iş kazaları ve meslek hastalıklarının maliyeti, 34 milyar TL gibi bir orana denk geliyor. Bu rakam, Türkiye’de pek çok bakanlığın bütçesinden bile daha fazla bir miktar."

KAZALAR ENGELLENMİŞ OLUR

İş kazaları ve meslek hastalıklarına giden toplam maliyetin yüzde 20’sinin, önlem almak için harcanması halinde, bu kazaların büyük bir kısmının engellenmiş olacağını sözlerine ekleyen Melih Akkoyun, iş kazaları sonucu ortaya çıkan maddi kayıpların kazaları önlemek için yapılacak harcamaların 5 katı oranında olduğunu dile getirdi. Akkoyun, "Yasanın uygulanma tarihi, 50 ve üzeri çalışanı olan tüm iş yerleri için 30 Aralık 2012, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri için 1 Ocak 2014, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli iş yerleri için ise 1 Temmuz 2016 tarihi belirlendi." diye konuştu.

KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI

Kanunun, tüm sektörleri, özel ve kamu fark etmeksizin ve çalışan sayısına bakılmaksızın kapsam dahiline aldığını söyleyen İş Müfettişi Melih Akkoyun, risk analizi çalışmasının, kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini vurguladı. Konuşmasında, iş kazaları ve meslek hastalıklarının bildirimine de değinen Akkoyun, şunları söyledi: "Tüm iş kazası ve meslek hastalıklarının kaydı tutulmalı; 3 iş günü içinde de SGK’ya bildirilmelidir. İş kazası ve ramak kala olaylar için analiz raporu düzenlenmelidir. Sağlık hizmeti sunucuları, en geç 10 gün içinde SGK’ya bildirmelidir. Çalışanlar için hayati bir tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde, bu tehlike giderilinceye kadar iş yerinin tamamında veya bir bölümünde iş durdurulur. İşveren durdurmanın gerçekleşmesinden itibaren 6 iş günü içerisinde yetkili iş mahkemesine itiraz edebilir. Durum 6 iş günü içerisinde karara bağlanır."

BAOB Yerleşkesi BSMMMO hizmet binasında gerçekleşen seminer, İş Müfettişi Melih Akkoyun’un ayrıntılı sunumunun ardından, İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Başkan Yardımcısı Ali Yazar ve İş Müfettişi Yalçın Kubat'ın konuşmalarıyla devam etti. Soru-cevap bölümü ile devam eden seminerin sonunda, konuşmacılara günün anısına plaket takdim edildi. CİHAN

Yorumlar