İş güvenliği uzmanlı sınavına 105 bin kişi girecek

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle yasa gereği iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda.

Google Haberlere Abone ol
İş güvenliği uzmanlı sınavına 105 bin kişi girecek

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle yasa gereği iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda. Buna göre, şu an itibariyle yaklaşık 35 bin olan iş güvenliği uzmanı sayısının 50 bini bulması bekleniyor. Bu çerçevede yarın yapılacak sınav yoğun ilgi görüyor. A ve B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı açığını kapatacak sınava 105 bin kişi başvurdu.

Yeni yılla birlikte 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu geliyor. 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri de 1 Ocak itibariyle iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda. Bunun için de ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş yerleri bu çalışmalarına hız verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birimleri, özellikle A ve B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı sayısını ihtiyaçları karşılayabilecek duruma getirmek için çalışıyor. Bakanlık, bu kapsamda tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde bulunacak A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için 21 Aralık’ta bir sınav daha yapacak.

Bugün itibariyle A, B ve C sınıfı belge ile yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanı sayısı 35 bin civarında. Bu rakamın 33 bin 400’ünü C sınıfı, 950’sini A sınıfı ve 650’sini de B sınıfı iş güvenliği uzmanı oluşturuyor. İş güvenliği uzmanının yanında yine iş yerlerinde görev alacak iş yeri hekimi sayısı da bugün itibariyle 16 bin 300 dolaylarını buldu.

A ve B sınıfı belgeye sahip olabilmek için yarın yapılacak sınava başvurular da yoğun oldu. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre bu belgelere sahip olmak isteyen 105 bin kişi sınav için başvuruda bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak sınav ilk defa İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana olmak üzere 5 bölgede yapılacak. Sınav daha önce sadece Ankara’da yapılıyordu.

Öte yandan 2 Ağustos’ta kanunda yapılan değişiklikle iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanların bir üst belgeyi hak kazanabilmelerinin önü açıldı. Buna göre, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmiş olan prim gün sayısı ve sahip olduğu belgeye göre üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı sınavına 2 Ağustos 2013 tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde en fazla iki defa girebilecekler. Değişiklik sonrası şu haklar tanındı:

“(1) (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan;

a) Başvurdukları tarihte adlarına 1500 gün prim ödenenler, (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına,

b) Başvurdukları tarihte adlarına 3000 gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına,

(2) (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan;

a) Başvurdukları tarihte adlarına 1800 gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına, girebilecekler.

Prim ödemelerinin (SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hangi ad altında ve hangi zaman diliminde ödendiğine bakılmaksızın sadece prim ödeme gün sayıları dikkate alınacak.”
CİHAN

Yorumlar