İş güvenliği uzmanları: Trafolar temiz hava yollarına koyulmalıydı

Manisa'nın Soma ilçesinde bir maden ocağında çıkan yangında son verilere göre 238 işçi hayatını kaybetti. Ocağın içinde 120 işçinin olduğu, arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği ifade edilirken, yangına trafo patlamasının neden...

Google Haberlere Abone ol
İş güvenliği uzmanları: Trafolar temiz hava yollarına koyulmalıydı

Manisa'nın Soma ilçesinde bir maden ocağında çıkan yangında son verilere göre 238 işçi hayatını kaybetti. Ocağın içinde 120 işçinin olduğu, arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği ifade edilirken, yangına trafo patlamasının neden olduğu ileri sürülüyor. Bu durum iş güvenliği ve önlemlerle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi. Aynı zamanda Maden Mühendisi olan İş Güvenliği Uzmanı İrfan Şaşmaz, trafonun bulunduğu yerin önemli olduğunu belirterek, ana nakliyat yoluna 90 derece ile yapılan bir cebe konumlandırılması gerektiğini söyledi. Böylece patlama olsa bile ana nakliyat yolunun etkilenmeyeceğini vurguladı. İş Güvenliği Uzmanı Özgen Özden de maden trafolarının temiz hava yollarında bulunması gerektiğinin altını çizerek, gaz ve buharın ulaşamayacağı yerlerde konulmasının şart olduğunu söyledi.

Kaza mahalli ile ilgili ulaşan ilk bilgilere göre trafonun ana nakliyat yolunda bulunduğunu anlatan Şaşmaz, "Hâlbuki trafonun konulacağı yer ana nakliyat yoluna 90 derece olan bir cebe yapılmalıydı. O halde trafo patlasa dahi iç kısımda kalacak, ana nakliyat yoluna etki etmeyecekti." dedi. Trafo'nun ana nakliyat yolunda olması durumunda patlama ile alev bulutu oluşacağını, bu esnada oluşan basınçla ana nakliyat yolunda bulunan tozların havaya kalkacağını anlatan Şaşmaz, "Silsile halinde diğer bölgelerde patlama olur. Göçük oluşur. Tabii alev bulutu sebebiyle oksijen sıfırlanır. Orada olanlar yoğun karbonmonoksit ve karbondioksite maruz kalır." şeklinde konuştu.

Bu yüzden ana nakliyat yollarındaki tozun toplanarak ortamdan uzaklaştırılmasının önemli olduğunu dile getiren Şaşmaz, eski imalat boşluklarına da değindi. Şaşmaz, “Bu boşluklarda karbonmonoksit gibi gazlar oluşur. Buraların barajlarla kapatılması gerekir. Bu kapatılmadığı takdirde kazaya sebebiyet verir.” diye konuştu. Şaşmaz, ayrıca, "Facianın nedeninin trafoya aşırı yüklenme olduğu belirtiliyor. Bu durumda devre kesici koyulmalıydı. Eğer devre kesici koyulsa patlama olmazdı." dedi.

İş Güvenliği Uzmanı Özgen Özden de maden trafolarının temiz hava yollarında bulunması; gaz ve buharın ulaşamayacağı yerlerde konulması gerektiğine dikkat çekti. Özden, “Madenlerde trafolar temiz hava yollarında bulunmalı. Gaz ve buharların, kirli havanın ulaşamayacağı yerlerde bulunmalı. Trafo yangına, patlamaya müsait ortamlardan uzak tutulmalı. Yanında yanıcı ya da tutuşturucu bir madde olmamalı.” ifadelerini kullandı.

Özden de madenlerde tozların ortamdan toplanarak atılması; ayrıca çalışanların tamamında karbonmonoksit maskelerinin bulunması gerektiğinin altını çizdi. CİHAN

Yorumlar