İş fikri olan girişimciye büyük firmalarla iş birliği fırsatı

Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, iş fikri olan girişimciye büyük firmalarla iş birliği fırsatı sunacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İş fikri olan girişimciye büyük firmalarla iş birliği fırsatı

Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, iş fikri olan girişimciye büyük firmalarla iş birliği fırsatı sunacaklarını söyledi. Işık, hali hazırda uyguladıkları 1512 programı ile tekno girişimcilerine iş fikirlerinin ticarileşmesi için eğitim iş ve 100 bin TL’lik sermaye desteği vereceklerini kaydetti.

TÜBİTAK’ın 3 Yeni Destek Program Tanıtımına katılan Bakan Işık, destek programlarına yönelik açıklamalarda bulundu. 1512/ B programı ile iş fikri olan girişimciye büyük firmalarla iş birliği fırsatı sunacaklarını söyleyen Işık, "Hali hazırda uyguladığımız 1512 programı ile tekno girişimcilerine iş fikirlerinin ticarileşmesi için eğitim iş ve sermaye desteği veriyoruz. Bugüne kadar 239 girişimcimiz bundan yararlandı aynı desteği bakanlık olarak da tekno girişim sermaye desteği olarak da veriyoruz ki 1.300’den fazla girişimcimizde bugüne kadar bakanlığımızın uyguladığı destekten faydalandı." dedi.

Yeni açacakları 1512/B programı ile destek verdikleri girişimcileri büyük firmalarla buluşturmaya başlayacaklarını söyleyen Işık, "TÜBİTAK ile ortak hareket eden büyük firmaların AR-GE ihtiyaçlarına uygun çözümlerde geliştirmiş olacağız. Böylece genç girişimcilerimizin yapacakları iş birlikleri ile hem önemli destekler alacaklar hem de pazarlığa kalma şanslarını arttırmış olacaklar program reel sektörün aynı zamanda TÜBİTAK’a da önemli bir göstergesi." ifadelerini kullandı.

Işık'ın verdiği bilgiye göre 1512/B programına ortak olan 11 firma var. TÜBİTAK ile ortak hareket edecek bu firmalar şunlar: Avea, Borusan, Comodo, E-Kent, Getsaş, İntel, Kale Seramik Çanakkale Kalebodur, Kordsa, Tofaş, Türk Ekonomi Bankası, Türk Telekominaksyon.

AR-GE KAPASİTESİNİ ARTTIRMAK İSTEYENE REHBER DESTEĞİ

Bakan Işık, TÜBİTAK 1601 Programı ile KOBİ’lerin Ar-Ge ve yenilik faaliyeti yapabilme kapasitelerini artırmaya yönelik ulusal ölçekli bir mentörlük mekanizması uygulanacağını söyledi. Bunun iki aşamadan oluşturulduğunu belirten Işık, "İlk aşama mentörlük mekanizmasının oluşturulmasını; ikinci aşama ise oluşturulan bu mekanizmanın 15 ile 25 arasında KOBİ’de uygulanıp sonuçlarının değerlendirilmesini içeriyor. Birinci aşamada en fazla 100 bin TL bütçeli geri ödemesiz olarak KOBİ’lere uygulanabilecek mentörluk sistemini geliştiren danışmanlık şirketlerine destek verilecek. 3 ay sürecek 1. aşama sonunda bu şirketlerin TÜBİTAK’a sunacağı rapor değerlendirilecek ve uygun bulunanların hazırladığı mentörluk sistemlerinin kendi belirledikleri ve TÜBİTAK’ın da uygun gördüğü KOBİ’lere uygulanması için ikinci aşama olarak 300 bin TL’yi geçmeyecek şekilde destek verilecek." bilgilerini verdi.

TÜBİTAK’IN GİRİŞİM SERMAYESİNİ DESTEKLEMESİNİN ÖNÜ AÇILDI

Kanunda yapılan değişiklikle TÜBİTAK’ın KOBİ’lere çekirdek ve başlangıç finansmanı sağlayabilmesi ile yerli ya da yabancı girişim sermayesi fonlarına destek verebilmesinin önünün açıldığını da aktaran Bakan Işık, şöyle devamdı. Işık, şöyle

"İlk kez 2013 yılında uygulamaya konulan 1514 kodlu Girişim Sermayesi Destekleme Programı’na, Türkiye’de ya da yurtdışında faaliyet gösteren Fon Yöneticileri ve Aday Fon Yöneticileri başvurabiliyor. Başvuru sahiplerinden, nihai hedefi Türkiye’de yerleşik teknoloji ve yenilik odaklı KOBİ’lere yatırım yapmak olan Girişim Sermayesi Fonu oluşturması bekleniyor. Girişim Sermayesi Fonlarına toplam fon büyüklüğünün yüzde 20’sine varan oranda (azami 15 milyon TL) hibe desteği verilecek olan programın 2013 yılı çağrısına, 4 Fon Yöneticisi ve 12 Aday Fon Yöneticisi olmak üzere toplam 16 proje başvurusu yapıldı. Değerlendirmenin sonunda kabul edilen fonların büyüklüğü 429 Milyon TL ve TÜBİTAK katkısı 86 Milyon TL olacak.’’ diye açıkladı.

CİHAN

Yorumlar