İş dünyası İngiltere'den vize kolaylığı talep etti

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Peter Moore, eşi Maggie Moore ve İzmir Konsolosu William Buttigieg, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nı ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
İş dünyası İngiltere'den vize kolaylığı talep etti

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Peter Moore, eşi Maggie Moore ve İzmir Konsolosu William Buttigieg, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nı ziyaret etti. EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu’nun evsahipliği yaptığı ziyarette, iki ülke arasındaki ilişkilerin arttırılması için vize kolaylığı üzerinde duruldu.

Gökçüoğlu, özellikle iş dünyası temsilcilerinin İngiltere’ye yapacağrı seyahatlerde karşılaştığı vize engeline dikkat çekti. İngiltere’nin yeşil pasaporta dahi vize istediğini hatırlatarak, “İki ülke arasında ticaret hacmi 15 milyar doları buluyor. İzmir’den İngiltere’ye 500 milyon dolarlık ihracat yapılırken ithalat ise 160 milyon dolar seviyesinde. Bu rakamı daha yukarılara çekebilmek için iş dünyası temsilcileri ve yeşil pasaport sahipleri için İngiltere’den vize kolaylığı ve mevcut vize sisteminde esneklik talep ediyoruz.” dedi. Büyükelçi Moore ise vize sistemindeki itirazların farkında olduğunu ve görevi boyunca bunun çözümü konusunda çalışacağını dile getirdi. İki ülke arasındaki güçlü ticari, ekonomik ve sosyal ilişkilere vurgu yaparak, çoğunluğu Ege Bölgesi’nde olmak üzere 40 binin üzerinde İngiliz vatandaşının Türkiye’de yaşadığını, her yıl 2,5 milyonun üzerinde kişinin de turist olarak ziyaret ettiğini belirterek, “Vize konusunun çözümü için elimden geleni yapacağım. Özellikle yeşil pasaport konusundaki talebinizi ilgili makamlara ileteceğim. İngiltere’nin kapıları, iş dünyası temsilcilerine her zaman açıktır.” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki günlerde 43 yıllık İngiltere İzmir Konsolosluğu görevinden emekli olacak Buttigieg için de göreve devam talepleri bulunduğunu, onun ise yerini genç bir diplomata bırakmaya kararlı olduğunu ifade eden Büyükelçi Moore, “Yıllar önce bir film vardı, Özgür Willie isminde. Biz de William Buttigieg için Özgür Willie kampanyası düzenledik.” dedi.

Ziyaretin sonunda Başkan Yardımcısı Gökçcüoğlu, Konsolos Buttigieg ve Büyükelçi Moore’a birer plaket takdim etti. CİHAN

Yorumlar