İran'dan 200 Bin Turist Türkiye'ye Tatile Geliyor

İran'nın Erzurum Başkonsolosu Hüseyin Ghasemi, Nevruz nedeniyle 200 bin İranlı'nın tatilini geçirmek için Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İran'dan 200 Bin Turist Türkiye'ye Tatile Geliyor

3 ay evvela Rıza Kılıçhan'ın Tahran'a dönmesiyle göreve başlayan İran İslam Cumhuriyeti'nin Erzurum Başkonsolosu Hüseyin Ghasemi, Nevruz itibarı ile 200 bin İranlı'nın tatilini geçirmek için karayoluyla Türkiye'ye geleceğini söyledi.

5 GÜN TATİL, 200 BİN KİŞİ TÜRKİYE'YE GELECEK

İran'da 19 Mart'tan itibaren resmi dairelerde 5 gün, okullarda 2 hafta Nevruz tatili olduğuna dikkat çeken Başkonsolos Hüseyin Ghasemi, başta Tahran ve Tebriz olmak üzere İran'dan 200 bin bireyin tatilini Türkiye'de geçireceğini söyledi. Hüseyin Ghasemi, İran'ın Türkiye'ye açılan Gürbulak ile Van ve Hakkari'deki hudut kapılarında tetkikler yaptığını, giriş-çıkış işlemlerinin hızlandırılması için gayret harcadığını söyledi.

GÜMRÜK KAPISINDAKİ SORUNLAR

İran'dan hesaplı yakıt almak için Türkiye'den giriş- çıkış yapanların çok olduğunu, bunların sınırda sıkışıklık ve kuyruklara yol açtığını vurgulayan Başkonsolos Hüseyin Ghasemi, şöyle konuştu:

'İran'dan 200 bin şahıs giriş yapacak. Bunların 140 bin Gürbulak Sınır Kapısından 60 bini de Van ve Hakkari'deki hudut kapılarından Türkiye'ye giriş yapacak. İran'la Türkiye içerisinde giriş- çıkışları düzenleyen 4 maddelik protokol yapıldı. Buna göre, İran'dan Türkiye'ye giren ve Türkiye'den İran'a giden TIR ve kamyonların yakıt depoları mühürleniyor. Türkiye yönünden akaryakıt istasyonu açıldı. Buradan son kere yakıt piyasa TIR ve kamyonların yakıt depoları mühürleniyor ve transit şekilde başka devletlere geçiyorlar. Fiziki yetersizlik yüzünden 10 dakikalık mühürleme işlemi 15-20 dakikayı buluyor. Ayrıca İran ile Türkiye içerisinde bulunan saat farkı, öğle yemeği, namaz vakitlerindeki uyumsuzluk gecikmeye yol açıyor. Bu sebeple Gürbulak'ta TIR kuyruğu giderek uzuyor. Oysa, günde 500 taşıtın giriş- çıkış işlemi yapılsa, kuyruk hiç olmayacak. TIR kuyruğu, her iki ülkenin ilişkilerine ziyan veriyor. Yerel yöneticilerin prtokol altına tahsil edilen maddeleri yorumlayarak zorlaştırmaları yerine kolaylaştırmaları gerekir. Sadece Gürbulak hudut kapısına 3 ay içerisinde 5 kere gidip- geldim. Maalesef kuyrukları azaltıcı netice alamadık. Ama ümitsiz değilim.'

ERZURUM, TURİSTLERE HAZIR

Kış turizmin gözde mekanlarından bulunan ve bu sene da dolu dolu bir sezon geçiren Palandöken'deki oteller 21 Mart'ta istikbal takribî İranlı turist için bütün hazırlıklarını tamamladı. Nevruz itibarı ile İran'dan gelen turistler, gün boyu kayak yapıp gece olunca de yaktıkları ateşin üstünden atlayarak nevruz bayramını doyasıya yaşıyor.

İL İL NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar