İran, Türkmenistan’da sekizinci fuarını açıyor

Komşu ülkeleri ile ticari ilişkilerini güçlendiren İran hükümeti, Türkmenistan’daki sekizinci fuarını açmaya hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
İran, Türkmenistan’da sekizinci fuarını açıyor

Komşu ülkeleri ile ticari ilişkilerini güçlendiren İran hükümeti, Türkmenistan’daki sekizinci fuarını açmaya hazırlanıyor. İran ürünleri fuarı, 27 Şubat-1 Mart tarihleri arasında ziyaretçilere kapılarını açacak.

Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası ile İran’ın Meşhed merkezli uluslararası fuar şirketi ortaklaşa, Türkmenistan’da İran ürünlerinin 8. fuarına ev sahipliği yapacak. 3 gün açık kalacak fuara, 100'ün üzerinde İran şirketi katılacak.

Aşkabat’taki Sergi Köşkü’nde yapılacak fuarda, mobilyadan inşaat malzemelerine, ev tekstilinden gıdaya, tekstilden ev gereçlerine kadar İran firmaları tarafından üretilen yüzlerce ürün Türkmen pazarına tanıtılacak. Bu tür organizasyonlar sayesinde İranlı işadamları, Türkmenistan’a ürün ihraç etme imkanı buluyor.

Türkmenistan ile İran ticari ve ekonomik ilişkileri hızlı bir şekilde büyüyor. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Türkmenistan ile İran ekonomik münasebetlerinde enerji sektöründeki işbirliği de ön plana çıkıyor.

İki ülke arasında doğalgaz alanında birçok önemli projelere imza atıldı. Körpece-Gurtguyi doğalgaz boru hattından sonra Devletabat-Serahs-Hangeren hattı da inşa edildi. Türkmenistan mevcut iki ayrı hattan İran’a doğalgaz ihraç ediyor. Doğalgaz ihracatının arttırılması konusunda Aşkabat ile Tahran arasında müzakereler devam ediyor.

Türkmenistan ile İran aynı zamanda bölgesel projelere de imza atıyor. 2007 yılında temeli atılan Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattının bu sene tamamlanması bekleniyor. 2013 yılında söz konusu hattın, Türkmenistan-Kazakistan kısmı açıldı. Orta Asya’ya Basra Körfezi kapılarını açan hat, bölge ülkelerinin yük taşımacılığını önemli ölçüde rahatlatacak.
CİHAN

Yorumlar