Irak'taki karışıklık, Kayseri'deki işveren ve çalışanları da etkiledi

Kayseri’de Irak ile ticari ilişkisi bulunan firmalar bölgedeki gelişmelerden endişeli. Bölgeye durma noktasına gelen ihracat nedeniyle yatırımların yavaşladığı ve bazı firmaların işçilerine ücretsiz izin verdiği öğrenildi. Irak ile...

Google Haberlere Abone ol
Irak'taki karışıklık, Kayseri'deki işveren ve çalışanları da etkiledi

Kayseri’de Irak ile ticari ilişkisi bulunan firmalar bölgedeki gelişmelerden endişeli. Bölgeye durma noktasına gelen ihracat nedeniyle yatırımların yavaşladığı ve bazı firmaların işçilerine ücretsiz izin verdiği öğrenildi.

Irak ile Kuzey Irak’ı da etkileyen IŞİD saldırıları, bölgeyle ticaret yapan mobilya başta olmak üzere elektrikli ev aletleri, beyaz eşya ve çelik kapı sektörü üreticilerini farklı arayışlara itti. Bölgenin geleceğiyle ilgili belirsizlik, ihracatın olumsuz etkilenmesine neden oldu. Sipariş iptalleri yaşanınca bazı firmalar, Bağdat’a ulaşmak için farklı yollar aramaya başladı. Bağdat’a kara yoluyla İran üzerinden ya da deniz yoluyla Ürdün üzerinden ulaşmanın hesapları yapılıyor. Bazı firmalar da çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmak zorunda kaldı.

Çöl Büro Mobilyaları Genel Müdürü Ömer Çöl, Kuzey Irak ve Irak ile yeni ticarete başladıklarını ancak karışıklığın siparişleri etkilediğini söyledi. Aldıkları 3 konteyner büro mobilyasını savaş nedeniyle Bağdat’a ulaştıramadıklarını ve bu nedenle depolarda beklediğini anlatan Çöl, "Irak ve Kuzey Irak’ta yaşanan karışıklık özellikle mobilyacıları etkiledi. Yeni siparişler alamıyoruz. OSB’de yatırımlar yavaşladı. Bazı firmalar çalışanlarını ücretsiz izne ayırmaya başladı." dedi.

Kayseri Ticaret Odası, Irak ile ticaret yapan ve zarar gören şirketlere 'faizsiz kredi' desteği sağlanmasını istedi. Sorunların Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne iletildiğini belirten KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, "Kuzey Irak- Bağdat güzergâhında ticaretin devamı için güvenliğin sağlanması, Irak'ta zarara uğrayan firmalara faizsiz kredi desteği verilmesi, Irak-Kayseri arasında direk uçak seferlerinin başlatılması taleplerimiz var." açıklamasında bulundu.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü de Ticaret Odasıyla yapılan toplantıyla Kuzey Irak’a bir irtibat bürosu kurulmasının planlandığını söyledi. Hasyüncü, "Bu karışıklıktan önce böyle bir planlama yapılmıştı. Kayseri ticaret ataşeliği gibi görev yapacak... Bölgeyle ticaret yapan firmalar buradan hem bölge firmaları hakkında hem de ürünler hakkında bilgi alabilecek." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar