Irak'ta un karaborsaya düştü, hububat, bakliyat krizi kapıda

Türkiye İhracatçılar Meclisi Irak Masası Başkanı Surur Aydın, Suriye ve Irak'taki son gelişmelerin başta Gaziantep olmak üzere tüm bölge kentlerindeki ihracatçıları olumsuz etkilediğini söyledi. Kuzey Irak’ta herhangi bir sorunun bulunmadığını...

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta un karaborsaya düştü, hububat, bakliyat krizi kapıda

Türkiye İhracatçılar Meclisi Irak Masası Başkanı Surur Aydın, Suriye ve Irak'taki son gelişmelerin başta Gaziantep olmak üzere tüm bölge kentlerindeki ihracatçıları olumsuz etkilediğini söyledi.

Kuzey Irak’ta herhangi bir sorunun bulunmadığını da belirten Aydın, bütün sorunun Güney Irak’ta olduğuna dikkat çekerek, mal sevkiyatını şoförlerin can güvenlikleri nedeniyle yapamadıkları gibi, daha önce satılan ürünlerin ödemelerinde de olumsuzlukların yaşandığını açıkladı.

Aydın, ihracatın azalmasıyla Günay Irak'ta un fiyatlarının yüzde 100 arttığını kaydederek, Irak’ta özellikle olaylı bölgelerde hububat ve bakliyat krizinin de kapıda olduğuna dikkat çekti. Irak’ın, en çok ihracat yapılan ikinci ülke özelliği nedeniyle Türkiye için çok önemli bir pazar olduğuna dikkat çeken Aydın, "Kuzey Irak’la ilgili bir sorun yok. Ancak olaylar başladıktan sonra Habur'dan yapılan sevkiyatlarda yüzde 50'den fazla düşüş var. Daha önce günde 2 bin araç Irak'a geçerken şimdilerde bu sayı 800'lere düştü. Şu anda sadece Kürt bölgesine yapılan sevkiyatlar sürüyor. Irak'a en fazla hububat, bakliyat ve çelik ihracatı yapılıyordu. Umarız bu durum çok uzun sürmez ve sürmemesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bizim ihracatımızın bu kadar düşmesinin bir diğer sebebi de şoförlerin Irak'a gitmeyi kabul etmemesi. Son gelişmelerle birlikte hayatı söz konusu olan şoför gitmeyi kabul etmeyince mal sevkiyatları durdu." açıklamasını yaptı.

Kürt bölgesine kadar sevkiyatta sorun olmadığını belirten Aydın, "Bizim ihracatımızın büyük bölümü Bağdat'a gidiyor ama mal taşınamayınca ihracat durdu. Türkiye'nin un ihracatı 2 milyon 63 bin tondur ve bunun 900 bin tonu Irak'a ihraç ediliyor. Fakat mal gitmeyince son bir haftada Bağdat'ta un fiyatları yüzde yüz civarında arttı. Irak'taki un fiyatları ihracat olmayınca daha da artar. Diğer taraftan, hububat bakliyat sevkiyatı da durduğu için bu bölgede hububat bakliyat krizi kapıdadır." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar