Irak’a ihracata IŞİD darbesi

Türkiye’nin Irak’a ihracatı geriledi. Bu durumda Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırıları önemli rol oynadı. İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke Irak...

Google Haberlere Abone ol
Irak’a ihracata IŞİD darbesi

Türkiye’nin Irak’a ihracatı geriledi. Bu durumda Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırıları önemli rol oynadı.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke Irak ile ticareti Haziran ayında yüzde 29,21 ve 307 milyon daralma ile 1 milyar dolardan 744 milyon dolara geriledi. Irak’a ihracat daralmasında 9 Haziran’da IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi ve ülkede ilerlemesinin payı var gibi görünüyor. Haziran’dan bu yana IŞİD’in Irak’ta ve Suriye’de ilerlemeleri ve Irak Merkezi Hükümeti’nin bu ilerleme karşısında zayıf kalması Türkiye’nin gelecek ay da Irak ile ihracatını baltalayacak gibi görünmekte.” dedi.

Türkiye’nin Haziran ayında dış ticaretin tahminlerden çok açık verdiğini anlatan Candır, “Açık 7,85 milyar doları buldu. Verilere göre Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat artış elde ederken, bu bölgelerin ülkelerine olan dağılım ilgi çekici. En çok ihracat yaptığımız ülke olan Almanya’ya ihracat yüzde 6,7 daralma ile Mayıs ayına göre 91 milyon dolar gerilerken, Fransa’ya ihracat yüzde 27 artışla 142 milyon dolar artmış durumda.” açıklamalarında bulundu.

İthalat rakamlarına da değinen Candır, “En çok ithalat yaptığımız ülke olan Rusya’nın Mayıs’ın önderi Çin’i geçtiğini ve yüzde 2,4 artış ile en çok ithalat yaptığımız ülke haline geldiğini görüyoruz. İthalatta dikkat çeken diğer bir ülke ise Mayıs’ta 513 milyon dolardan neredeyse 300 milyon dolar artışla ithalatımızın 809 milyon dolara çıktığı İsviçre.” ifadelerini kullandı. Candır, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin dış ticaret verilerinde tahminlere uymayan daralma, ilk fiyatlamalarda dolar/TL’de TL’nin zayıflamasına neden olsa da bayramdan evvel alıcılığını koruyan BIST 100 Endeksi’nin pek etkilenmediğini görüyoruz. Bu durumda bu verinin geçici olduğuna kanaat getiren ekonomistlerin ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentileri ile cumhurbaşkanı seçiminin fiyatlandığı BIST’in 83200 ve 83500 yukarısında tutunma ihtimalleri da bu şekilde artmış görünmektedir.”

CİHAN

Yorumlar