’Irak’a ihracat yarı yarıya inebilir’

ALB Menkul Değerler Analisti Arda Coşar’a göre Türkiye’nin Irak’a ihracatı ülkede artan gerilimden dolayı tehdit altında. Coşar, sene sonunda Irak’a ihracatın yarı yarıya inebileceğini vurguluyor.Coşar, “Irak’ın Türkiye ihracatında...

Google Haberlere Abone ol
’Irak’a ihracat yarı yarıya inebilir’

ALB Menkul Değerler Analisti Arda Coşar’a göre Türkiye’nin Irak’a ihracatı ülkede artan gerilimden dolayı tehdit altında. Coşar, sene sonunda Irak’a ihracatın yarı yarıya inebileceğini vurguluyor.

Coşar, “Irak’ın Türkiye ihracatında payı 2013’te 11 milyar 949 milyon dolar ile yüzde 7,9 oldu. 2014 ilk 4 ayında da Türkiye’nin Irak’a ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 4 milyar 60 milyon doları buldu. Yani Irak’a ihracatımız büyümeye devam ediyor. Ayrıca inşaat firmalarımız 2,1 milyar doları 2013’te olmak kaydı ile şu ana dek 19,5 milyar dolar tutarında proje aldı. Irak ekonomide önemli büyüme elde etti. 2013’te yüzde 8,2 büyüyerek 179 milyar 424 milyon dolara varan ekonomi 2013’te 93 milyar 466 milyon dolar ihracat, 65 milyar 987 milyon dolar ithalat yaptı. Irak son senelerde ekonomik büyüme oranı yüzde 5’i aşan seyir etmek ile beraber ülkede pek çok sektörde yetersizlikler bulunduğu için devamlı yeni projelerin ortaya koyulduğu, süratle büyüyen bir alan. Ülke geçen sene petrol üretiminde İran’ı geride bırakarak OPEC’in ikinci büyük petrol üreticisi konumunu elde etti. Türkiye’nin ikinci büyük ihracat bölgesi olan Irak ile ticaretimiz her bölgede aynı değil. Türkiye’nin yaptığı ihracatın yüzde 60’ı Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile yapılırken, diğer yüzde 40’ı yine Kuzey Irak üzerinden Orta ve Güney bölgelere yapılıyor.” ifadelerini kullanıyor.

Coşar, şöyle devam ediyor:

“Haziran ayı içinde Irak’ta vuku bulan olaylar Türkiye’nin Irak ile ticaretini tehdit ediyor. IŞİD’in Irak’ta Kuzeye ve Güneye doğru yayılması, Musul’u ele geçirip Kerkük’ü diğer bir yandan da Güney’de Bağdat’ı tehdit etmesi Türkiye’nin gelecek dönem ihracatını riske atıyor. Türkiye’nin Irak’a ihracatının yüzde 60’ı Kuzey Irak Bölgesel yönetimine, yüzde 40’ıda yine Kuzey Irak Üzerinden Orta ve Güney Bölgelere yapılmakta. Ayrıca Türkiye’den ürün alan Kuzey Iraklı tüccarlar, bu ürünleri Orta ve Güney bölgelere satmakta, yani yüzde 60’a dâhil olan ticaretin bir kısmı Kuzey Iraklı tüccarlar tarafından orta ve güney illere satılıyor. Irak’taki çatışmalar Irak’ın Orta ve Güney Bölgelerine yaptığı ihracatı tamamen tehdit ettiği gibi Kuzey Irak ile yapılan ticareti de tehdit etmekte. Zira iç savaş nedeniyle Kuzey Iraklı tüccarlar, ülkenin iç taraflarına satış yapamamakla beraber alacaklarını da tahsil etmekte güçlük çekiyor. Bu durum, Kuzey Irak’tan Türkiye’den ürünlere olan talebin daralmasına sebep oluyor. Habur sınır kapısından geçen TIR’larda görülen dramatik gerileme bu durumu teyit ediyor.”

Coşar, Irak’ta kargaşa ortamı nedeniyle bu ülkeye yapılan ihracatın yarı yarıya inebileceğin dile getirirken, “Senenin ilk 4 ayında Irak’a 4 milyar 60 milyon dolar ihracat yapılmış durumda. Geçen senenin tamamında 11 milyar 949 milyon dolar ihracat yapılmıştı. Irak’ta mevcut durumun devam etmesi durumunda, bölgeden toplanan verilere göre senenin kalan 8 ayında ihracatın geçen seneye göre yüzde 50 oranında gerilemesi beklenebilir. Bu durumda 2014 Irak ihracatının 8 milyar dolara gerilemesi, durumun daha da kötüleşmesi IŞİD’ in daha fazla yayılması Türkiye ile yakın temasta olan Kuzey Irak’la çatışmaya girmesi durumunda ise ihracattan daha fazla kayıplar yaşanması ihracatın 6 milyar dolar daralarak 6 milyar dolara gerilemesi beklenebilir. Her iki senaryoda da Irak’a yapılan ihracatta 4 ila 6 milyar dolar arasında kayıp ön görülmektedir. “açıklamalarında bulunuyor.

CİHAN

Yorumlar