Irak Petrol Konferansı

- Arap Petrol Eğitim Enstitüsü Danışmanı al–Khalisi: - "Irak’ın tek yönlü petrole dayalı bir ekonomik yapıdan çıkmak için elinden geleni yapması gerekiyor" - Basra Bölgesi Konseyi Üyesi al-Fares: - "Irak’ın ekonomik geleceği için Basra kilit önem taşıyor" - ABD hükümeti Enerji Kaynakları Bürosu Kıdemli Danışmanı Dr. Kahl: - "Petrol fiyatlarındaki düşüşe ve güvenlik giderlerine rağmen Irak’taki petrol operasyonları halen iyi bir hikaye sunuyor"

Google Haberlere Abone ol
Irak Petrol Konferansı

LONDRA (AA) – Arap Petrol Eğitim Enstitüsü Danışmanı Shawki al–Khalisi, Irak’ın petrol yatırımları için özel bir fon oluşturması gerektiğini belirterek, “Irak’ın tek yönlü petrole dayalı bir ekonomik yapıdan çıkmak için elinden geleni yapması gerekiyor.” dedi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Irak Petrol Konferansı'nda Irak’ın enerji sektörü ve ülkenin ekonomik geleceği ele alındı.

Konferansın konuşmacılarından Arap Petrol Eğitim Enstitüsü (OAPEC) Danışmanı Shawki al–Khalisi, "Irak 1980 ve 90’lardaki petrol fiyatlarındaki krizlerden fazla etkilenmedi. Çünkü başında Körfez Savaşı ve yaptırımlar gibi daha ciddi sorunlar vardı. Fakat 2015’e geldiğimizde petrol fiyatlarındaki düşüşün etkilerini gerçekten hissetmeye başladık.” dedi.

Al-Khalisi, “Gördüğüm kadarıyla eğer petrol ikinci bir enerji kaynağı haline gelirse, Irak bu durumdan daha da olumsuz etkilenecektir. Bunun iki sebebi olabilir; ilki küresel ısınma yüzünden daha sıkı çevresel düzenlemelerin uygulanması, ikincisi ise ekonomik rekabet” değerlendirmesinde bulundu.

Al-Khalisi, Irak’ın petrol yatırımları için özel bir fon oluşturması gerektiğini belirterek, “Irak’ın tek yönlü petrole dayalı bir ekonomik yapıdan çıkmak için elinden geleni yapması gerekiyor.” dedi.

Basra Bölgesi Konseyi Üyesi Ali Shaddad al-Fares, “Basra her zaman bölge için stratejik olarak son derece önemli oldu. Irak’ın ekonomik geleceği için Basra kilit önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Basra’nın tek başına Irak petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 59’una, doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 70’ine sahip olduğunu belirten al-Fares, “En büyük petrol üretim sahaları ve rafineriler Basra bölgesinde bulunuyor. Ülkenin petrol üretiminin yüzde 85’ten fazlası bu bölgede yapılıyor.” şeklinde konuştu.

ABD hükümeti Enerji Kaynakları Bürosu Kıdemli Danışmanı Dr. Alex Kahl ise, “Petrol fiyatlarındaki düşüşe ve güvenlik giderlerine rağmen Irak’taki petrol operasyonları halen iyi bir hikaye sunuyor” dedi.

Irak’ın yakın vadede depolama ve keşif yatırımlarına ağırlık vermesi gerektiğini belirten Kahl, “Irak şu anda doğru adımı atıyor; Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yardımlarıyla finansman alternatiflerini keşfediyor.” İfadelerini kullandı.

Yorumlar