Irak Petrol Bakanı: Petrol sevkiyatı teknik sebeplerden dolayı durdu

Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Luaibi, Ceyhan'a petrol sevkiyatının teknik sorunlar nedeniyle durduğunu belirterek, sorunun çözümüyle birlikte bir hafta içerisinde ihracatın yeniden başlayabileceğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Irak Petrol Bakanı: Petrol sevkiyatı teknik sebeplerden dolayı durdu

Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Luaibi, Ceyhan'a petrol sevkiyatının teknik sorunlar nedeniyle durduğunu belirterek, sorunun çözümüyle birlikte bir hafta içerisinde ihracatın yeniden başlayabileceğini bildirdi.

13. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı’na katılan Enerji Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Luaibi program sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Luabi, “Petrol sevkiyatı neden durdu? Ne zaman akış başlayacak?” sorusuna, "Irak'tan Ceyhan'a petrol sevkiyatının teknik sorunlar nedeniyle durdu. Sorunun çözümüyle bir hafta içerisinde ihracat yeniden başlayacak. Teknik bir sebeptir. Bu teknik sorunun çözümü için Bakanla ortak görüşmemiz olacaktır. Gerçek iki problem oldu ihracatla ilgili. Birinci sorun Irak sınırları içinde yaşandı. Bir çok bölgede boru hattına terörist saldırı oldu. Bundan dolayı aksama oldu. Türk tarafında da BOTAŞ pompalama istasyonlarında teknik bir arıza yaşandı. Türkiye ile sorunların giderilmesi için görüşmelerimiz devam etmekte. En kısa sürede sorunların halledileceğini düşünüyorum. İnşallah bir hafta içinde olacağına inanıyoruz." şeklinde cevap verdi. Bakan Yıldız da iyi niyet ile birçok sorunun halledilebileceğini söyledi.

Bakan Yıldız, görüşmelerin ardından nasıl bir neticenin elde edileceğinin sorulması üzerine, şöyle konuştu:

“Bizim dost, kardeş ülke Irak’la geliştireceğimiz her proje, yalnızca Türkiye Irak ilişkilerine değil. Aynı zamanda bölgeye önemli bir katkı olacaktır. Biz 25 milyar dolarlık, korsorsiyum üyeleri ile beraber iş almış bulunuyoruz. TPO’nun hissessine düşen miktar yaklaşık 5 milyar dolardır. Bu projeleremiz ikisi doğal gaz ikisi petrol olmak üzere devam etmektedir. Bu projelerden sayın Bakanımızın da 8 milyon varil günlük hedeflerine ulaşması için önemli projelerdir. Aynı zamana Kuzey'i, Güney'i fark etmiyor. O zaman Kuzey Irak ile ilgili bir kısım projeleri burada konuşma fırsatına ulaşmış olacağız. Biz Merkezi Irak’ın hassasiyetlerinin farkındayız. Tabii ki o hassasiyetleri göz önünde bulundurur müteala ederiz. Verimli bir sonuca ulaşacağımız kanaatindeyiz."

"'KUZEY IRAK İLE MERKEZİ HÜKÜMET ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ANLAŞACAK"

Iraklı Bakan Luaibi, Kuzey Irak ve Irak Merkezi Hükümeti arasındaki sorunların çözümü ile alakalı hangi adımların atıldığının sorulması üzerine, iki taraf arasında son günlerde yüksek düzeyli bir konsey, bir heyetin oluşturulduğunu belirtti. Bu heyetin görevinin iki taraf arasındaki uzlaşmayı sağlamak olduğunu dile getiren Luaibi, “Önümüzdeki saatlerde veya kısa sürede uzlaşıya ulaşılacaktır. Parlamentonun oluşturduğu yüksek düzeyli konsey ve Erbil arasında görüşmeler yapacak. Önümüzdeki saatlerde tahminimce uzlaşı sağlanacak. Önümüzdeki iki gün içinde anlaşma haberini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Luaibi, mevkidaşı Yıldız ile yapacakları toplantıda, iki ülke arasındaki ortak projelerin Ceyhan üzerinden ihracatı ile ilgili görüşeceklerini aktardı. Hattın 1 milyon varil üzerinde çalışması arzularının olduğunu dile getiren Iraklı Bakan, “Bunların tamamı görüşülüp neticeye kavuşturulacaktır.” dedi.
CİHAN

Yorumlar