'İnternet medyası teşvik ediliyor, yakında basılı gazete dönemi bitebilir'

Resmi Gazete'de yayımlanan vergi düzenlemesine göre e-gazete ve e-dergi vergi oranları yüzde 18’den yüzde bire düştü.

Google Haberlere Abone ol
'İnternet medyası teşvik ediliyor, yakında basılı gazete dönemi bitebilir'

Resmi Gazete'de yayımlanan vergi düzenlemesine göre e-gazete ve e-dergi vergi oranları yüzde 18’den yüzde bire düştü.
Vergi oranlarındaki söz konusu düşüşü değerlendiren Afyon Kocatepe İBBF Maliye Bölümü vergi hocalarından Doç. Dr. Kamil Güngör, hükümetin bu adımla e-gazete ve e-dergiye teşvik verdiğini ve bu şekilde basılı gazete döneminin zamanla bitebileceğine dikkat çekti.

Kamil Güngör, "İnternet artık son derece kolay ulaşılabilir bir enstrüman halini aldı. Belki de yakın bir zamanda basılı gazete ve dergi dağıtımı ortadan kalkacak. ABD'de eskiden basılı olarak dağıtılan bazı dergiler sadece internet üzerinden yayın yapmaya başladı bile. Öte yandan e-dergi ya da gazete yayıncılar açısından da ucuz. Bunlara kolay ulaşılıyor olması etkinliğini de artırmakta. Dolayısıyla hükümetin böyle bir tasarrufta bulunmasının isabetli ve yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum." dedi. E-kitabın Türkiye’de yeterince yaygınlaşmadığını belirten Doç. Dr. Kamil Güngör, e-kitabın vergi oranlarının e-gazete kadar düşmediğini belirterek, "Demek ki hükümet e-kitabı e-gazete ya da dergi kadar teşvik edilir olarak düşünmemiş. Bence de bunun mantıklı tarafı var. Zira ülkemizde e-kitap henüz yeterince yaygınlaşmadı. Yurtdışında Kindle adı verilen mini tablet benzeri özel bir elektronik alet vasıtasıyla insanlar trenlerde otobüslerde kitap okuyor. Ülkemizde pek göremiyoruz bunu. Buna rağmen e-dergi ya da gazete kadar olmasa da e-kitabın da bu düzenlemede teşvik edildiğini göz ardı etmemek gerek." diye konuştu.

KÜMES HAYVANLARI ARTIK DAHA AZ TÜKETİLİR

Hükümet yine aynı düzenlemede e-gazete ve e-dergi vergi oranlarını düşürürken, kümes hayvanları taşımacılığındaki vergi oranlarını ise yüzde birden yüzde 8’e çıkardı. Bu kararla kümes hayvan tüketiminin düşeceğine işaret eden vergi uzmanı Kamil Güngör, KDV düzenlemesinin bir hükümet politikası olduğuna dikkat çekti. Güngör, "KDV'nin kümes hayvanlarında yüzde birden 8'e çıkarılması burada var olan teşvikin azaltıldığı, temel tüketim maddesi değil, daha az temel tüketim maddesi olduğu dolayısıyla vergisinin yükseltilmesinde bir sakınca görülmediği anlamına gelir. Bunun diğer bir anlamı da kümes hayvanlarına ilişkin beyaz etin fiyatının yüzde 8 yükseleceği veya rekabet ortamı dolayısıyla firmalar yükseltmezlerse yüzde 8 daha az kar edecekleri anlamına gelir. Alt gelir grubunun tercih ettiği kümes hayvanı etinin fiyatının artmış olması daha az tüketileceği anlamına gelir." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar