İnşaatçılar, 'Çürük' Müteahhite Karşı Depozito Önlemi İstiyor

İnşaatçılar, hükümetten bir daireyi iki kişiye satan ve konutu tamamlamadan kaçanlara karşı 'depozito modeli' uygulamasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol
İnşaatçılar, 'Çürük' Müteahhite Karşı Depozito Önlemi İstiyor

İnşaat sektöründen çürük ve dolandırıcı müteahhitlere karşı radikal bir teklif geldi. İnşaatçılar, hükümetten bir daireyi iki insana satan ve konutu tamamlamadan kaçanlara karşı 'depozito modeli' uygulamasını istek etti.

MODEL NASIL İŞLEYECEK

Yapı Denetim Derneği'nin önerdiği modele göre, her müteahhitten yapım maliyetinin yüzde 30-40'ı oranında depozitoya benzeri 'İş Yapım Teminatı' alınacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sıcak baktığı modele nazaran müteahhit inşaatı tamamladığında hususi bir tahminde tutulan nakit iade edilecek.

DENETİM YOK

Türkiye'de müteahhitleri denetleyen bir binanın olmadığını anımsatan TOBB İnşaat Sektörü Meclis Üyesi ve Yapı Denetim Derneği Başkanı Nazmi Şahin, 'Elini kolunu sallayan müteahhit oluyor. Müteahhitliğe hem giriş hem çıkış basit bulunduğu için fazla aşırı kaza yaşanıyor' dedi.

KUSURLU MÜTEAHHİT CEZASIZ KALIYOR

Türkiye'de hatalı müteahhitlere ceza verilmediğini kaydeden Şahin, hükümete 'depozito modeli' önerisinde bulunduklarını söyledi. Müteahhitlerin bağlı bulunduğu bir oda kurulmasını arzulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÖNERİLEN MODEL

'Müteahhitlerden İş Yapım Teminatı alınması gerekiyor. Böylece sayıları 200 bine ulaşan yap-satçı müteahhitler dönem dışı kalacak. İnşaat yapmak arzulayan müteahhit yekün maliyetin yüzde 30 veya yüzde 40'ını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda açılacak adisyona yatıracak. Müteahhit, yapım göze çarpan bir seviyeye ulaşınca ve ya tamamlanınca tahminde tutulan parasını alacak.

GARANTİSİ VERİLMİŞ OLACAK

Böylece halk da inşaatın garantisini vermiş olacak. Bu sistemle müteahhitin tıpkı daireyi iki insana satmasının ve inşaatı yarım bırakıp kaçmasının önüne geçilecek. Müteahhit de 'inşaatı ne kadar çabuk bitirirsem paramı o kadar çabuk alırım' diyerek işi hızlandıracak. Böylece müteahhit mağduriyeti engellenecek.

BAŞKA BİR EKSİK DAHA

Türkiye'de iskan almanın da teşvik edilmesi gerekiyor. Mesela bakanlığa yatırılacak bu depozitonun bir bölümü da iskan alındıktan sonra müteahhite verilmeli. Düzenlemeyle ilgili önerilerimizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduk, onlar da sıcak bakıyor.' (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar