İnşaatçıdan vergi iadesi şikâyeti

İnşaat sektöründen vergi iadesi ile ilgili şikâyet geldi. Sektörün önemli isimlerinden Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Sektör olarak yüzde 18 vergi ile mal alıp yüzde 1 ile satış yapmamız toplumun duymayı temenni ettiği...

Google Haberlere Abone ol
İnşaatçıdan vergi iadesi şikâyeti

İnşaat sektöründen vergi iadesi ile ilgili şikâyet geldi. Sektörün önemli isimlerinden Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Sektör olarak yüzde 18 vergi ile mal alıp yüzde 1 ile satış yapmamız toplumun duymayı temenni ettiği bir şey. Buna rağbet var. Biz, yüzde 18 vergi ile alan, yüzde 1 ile satan ender şirketlerdeniz, ender sektörlerdeniz. Burada vergi açığı doğuyor. Bunu devlet süspanse ediyor. Yani yüzde 17’yi devlet, vergi iadesi adı altında vereceğini beyan ediyor. Biz, şu ana kadar ciddi anlamda vergi iadesi almadık. Mahsuplaşma olabiliyor ama devlet, vergi iadesini kolay kolay vermiyor. Bu da yük olarak bize geri dönüyor.” dedi.

Devletin vergi iadelerini hızlandırma adına çalışmalarının bulunduğuna işaret eden Özyurt, “Evet, şirket olarak ciddi anlamda yük taşıyoruz. Bizler, 300 milyon lira, 300 milyon dolar tutarında proje açıklıyoruz. Bu da yüzde 17 vergi alacakları doğuruyor. Sigortalarla, ufak tefek vergi ve karlarla bunun küçük bölümünü mahsup edebiliyoruz; ama tamamını edebiliyor muyuz? Şirket olarak daha vergi iadesi de almadık. Belki bu ay içinde alırız. Temelinde hükümetin vergi iadelerini hızlandırması sektöre ivme katar, sektörü büyütür.” ifadelerini kullandı.

Özyurtlar Şirket Grubu’nun yeni projesi Nlogo İstanbul’un tanıtım toplantısında gazetecilerin siyasi gerilimlerin inşaat sektörüne etkileri ile ilgili sorularını da cevaplayan Özyurt, şunları kaydetti:

“Son siyasi konjonktürde tabii önemli bir seçim gördük. Yerel yönetimler ile ilgili seçimler inşaat sektörünü etkiler. Cumhurbaşkanlığı ile ilgili seçimler çok etkilemez. Realitede bizim gibi firmalar, yerel yönetimlerle çok yakından irtibatlıdır. Bu geçen dönem bizi ciddi etkiledi. Tabii siyasi konjonktürün bu kadar irdelenmesi yabancı satışlarımızı ciddi oranda geriletti. Şu an bunu toparlamaya çalışıyoruz. Tabii siyasi birtakım çalkantılar oldukça sektör bunun bedelini ödüyor. Biz de fuarlara Suudi Arabistan’a filen gidiyoruz. Yitirdiğimiz değerleri toparlamaya çalışıyoruz.”

Esenyurt’ta konutlara ilgi olup olmadığı sorusuna ise Özyurt, “Esenyurt ile ilgili kötü bir algı vardı. Bu nedenle 2 senede pek çok firma güç dönemden geçti. Hatta Esenyurt’ta çok firma kalmadı. Çoğu firma imar sorunundan dolayı yok oldu. Ama müşteri algılarına baktığımızda ‘Esenyurt’tan mal ve daire alınmaz’ diyen yok. Bu fiyata tek Esenyurt’ta daire var, başka yerde yok.” karşılığını verdi.

ESENYURT’TA 79 BİN LİRAYA KONUT

Özyurtlar’ın Esenyurt’ta 350 milyon dolar yatırımla devreye aldığı Nlogo İstanbul’da 2 bin 519 konut, 59 dükkân bulunuyor. Projede 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 daire seçenekleri yer alıyor. 1+0 daireler 79 bin liradan, 1+1 daireler 119 bin liradan satışa sunuluyor.

Temeli bu ay atılacak olan konut alanı, 2 sene içinde tamamlanacak.

Nlogo İstanbul’un tanıtım toplantısında projenin detaylarını anlatan Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, konutların E-5 ve E-6 yollarına yakın olduğunu ifade etti.

Şu an dairelerinin satışta olduğunu dile getiren Tamer Özyurt, “Ancak ticari birimlerimiz için böyle bir durum geçerli değil. 12 bin metrekare ticari alanı satışa sunmayacağız. Ticari alanlar Nlogo kapsamında olup Cadde İstanbul olarak anılıyor, projenin tam ortasından geçiyor.” açıklamalarında bulundu.

AKILLI EV FİYATLARINA TENKİT

Özyurt, şöyle devam etti:

“Projede 40 ila 140 metrekare dairelerimiz var. Stüdyo dairelerimiz de var; 1+1, 2+1, 3+1 dairelerimiz de var. Biz arzdan evvel gelen talebe kulak veriyoruz. Buna göre satış yapıyor, sorunla karşı karşıya kalmıyoruz. Bu projede de böyle yaptık. Ekonomik güçlerine göre daire talep edenleri kucaklıyoruz. Nlogo İstanbul’da da böyle yaptık.

Fiyat uygulamalarımız bizi rakiplerimizden ayrıştırıyor. Alınabilir, ulaşılabilir fiyat uygulamalarımız var. Bu, bizim için önemli. Akıllı evler, teknolojik evler yerine satın alınabilir evler üretiyoruz. ‘ Akıllı evler’ diyerek makyaj yapmak kolay. Ama ulaşılabilir olmaktan çıktıktan sonra kıymeti yok. Yani konutlar halkın alım gücünden uzaklaşıyorsa kıymeti yok. Şu an biz bin 800 lira metrekare fiyatından satış yapacağız. Ama bu rakam artacaktır. Yani yüzde 50, yüzde 80 kar getirecektir. ”

Tamer Özyurt, şirket olarak toplamda 8 bin satış yaptıklarını; Nlogo İstanbul ile bu rakamı 10 bine çıkartacaklarını bildirdi. Bu sene 2 bin konutun malikleri ile buluşacağını aktaran Özyurt, “Nlogo İstanbul ile hayallerimi tamamladım, hayalim 10 bin konuttu. Bundan sonra yeni hayaller kuracağım.” dedi.

CİHAN

Yorumlar