İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi ağustosta yükseldi

- İMSAD tarafından açıklanan rapora göre, ağustos ayında, darbe girişimi ve sonrasında oluşan koşulların olumsuz etkileri azaldı ve İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 1,5 puan arttı

Google Haberlere Abone ol
İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi ağustosta yükseldi

İSTANBUL (AA) - İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) raporuna göre, ağustos ayında, darbe girişimi ve sonrasında oluşan koşulların olumsuz etkileri azaldı ve tüm endekslerde bir toparlanma yaşandı. Ağustosta İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi de 1,5 puan arttı.

İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri Ağustos Ayı Sonuçları'nı yaptığı yazılı açıklama ile duyurdu. Buna göre, bileşik endeks ağustos ayında özellikle faaliyetlerdeki toparlanmanın etkisi ile artarken böylece Temmuz ayındaki endeksin hesaplandığı en düşük seviyesinden de geri dönmüş oldu.

"Darbe girişimi sonrasındaki normalleşme sürecinde güven ve beklentilerde de bozulmalar durmuş ve sınırlı iyileşmeler yaşanmıştır. Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endeks de artış eğilimi göstermiştir. Darbe girişimi ve sonrasında oluşan koşulların olumsuz etkileri azalmış ve ağustos tüm endekslerde bir toparlanma ayı olmuştur. Bileşik Endeks ağustos ayında 1,5 puan artmıştır." ifadelerinin yer aldığı açıklamada yaşanan toparlanma ile Temmuz ayı kayıplarının büyük ölçüde karşılandığı bildirildi.

Rapora göre, Faaliyet Endeksi ağustos ayında 2,9 puan artarken, geçen yıl ağustos ayı Faaliyet Endeksi'nin 3,4 puan altında kaldı. Toparlanan faaliyetler geçen yaz seviyesine ulaşamamasına rağmen, ağustos ayında tüm faaliyetlerde toparlanma yaşandı.

Yurt içi satışlarda da ağustos ayında bir önceki aya göre hızlı bir artışın olduğu belirtilen açıklamada şu bilgiler yer aldı:

"İhracat ağustos ayında artmıştır. Üretim, iç satışlardaki ve ihracattaki artışa bağlı olarak kuvvetli bir artış göstermiştir. Faaliyetlerdeki artış ile cirolarda da yükseliş yaşanmıştır. Darbe girişimi ve sonrasında oluşan koşullar ile faaliyetlerde yaşanan son üç yılın en kuvvetli gerilemesi ağustos ayında tersine dönmüş ve faaliyetler toparlanmıştır. Genel bir güven kazanma arayışı görülmektedir. Temmuz ayındaki gerileme ardından Güven Endeksi, Ağustos ayında 0,5 puan artmıştır.

Güven seviyesi geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin ise 4,2 puan altında bulunmaktadır. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven zayıflamıştır. İnşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güven ise sınırlı ölçüde artmıştır. Darbe girişimi sonrası yaşanan süreçte güven kaybının durması sevindiricidir. Ancak güvenin yeniden toparlanması zamana yayılacaktır.

Beklentiler Endeksi sınırlı ölçüde iyileşmiştir. Faaliyetlerde görülen göreceli toparlanma ve güven kaybının durması ile birlikte beklentiler olumlu etkilenmiştir. Beklenti Endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,6 puan artmıştır. Beklenti Endeksi geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,3 puan aşağıdadır.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde Ağustos ayında sınırlı bir iyileşme yaşanmıştır. İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentilerde de sınırlı bir toparlanma olmuştur. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişleri uzun süre sonra iki ay üst üste önemli bir gerileme gösterdikten sonra ağustos ayında bu kez durağan kalmıştır. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri ise sınırlı bir artış göstermiştir. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisinde ise iç siparişlerdeki durağanlığa bağlı olarak sınırlı bir artış yaşanmıştır."

Yorumlar