İngiltere'de yaklaşan AB referandumu

- Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Azevedo, birlikten ayrılması durumunda İngiltere'nin ticarette üyelikten kaynaklanan vergi ve gümrük avantajlarını kaybedeceği ve Londra ve Brüksel arasında müzakerelerin sıfırdan başlayacağı uyarısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'de yaklaşan AB referandumu

LONDRA (AA) – Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Genel Direktörü Roberto Azevedo, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması halinde İngiltere’nin ihracat yaparken 5,6 milyar sterlin seviyesinde ek gümrük vergisi ödemek zorunda kalabileceğini söyledi.

İngiliz SkyNews’e değerlendirmede bulunan Azevedo, İngiltere’nin 23 Haziran’da yapılacak AB referandumunda birlikten ayrılması durumunda dünyanın geri kalanıyla ticaretinin devam edeceğini fakat şartların daha kötü olacağını savundu.

Azevedo, böyle bir durumda İngiltere’nin ticarette üyelikten kaynaklanan vergi ve gümrük avantajlarını kaybedeceğini, ihracat yaparken 5,6 milyar sterlin seviyesinde ek gümrük vergisi ödemek zorunda kalabileceğini ve Londra ve Brüksel arasında müzakerelerin sıfırdan başlayacağını kaydetti.

Yeni ticaret şartlarına ilişkin müzakerelerin de ne kadar süreceğini tahmin etmenin zor olduğunu dile getiren Azevedo, geçmişte benzer ticaret görüşmelerinin 10 yıla kadar devam ettiğini hatırlattı.

İngiltere’nin AB’den ayrılmasını savunanların aksine AB ile ticaret şartları konusunda yeniden anlaşmanın kolay olmayacağını ifade eden Azevedo, “Ticaret görüşmelerinin son derece karmaşık olduğunu belirtmek isterim. Çok taraflı müzakerelerin aynı anda yürütülmesi bu karmaşıklığı daha da artıracaktır. Buna ek olarak ortaklarınızın da bu konuda istekli olması gerekiyor.” dedi.

Azevedo, AB üyelerinin İngiltere ile yeni bir ticaret anlaşması imzalanması konusunda çekimser davranabileceğinin de altını çizerek, “Diğer ülkelerin de müzakerelerde başka öncelikleri olacaktır. Belki bir gecede yeni bir anlaşmaya geçmeye hazır olmayabilirler. Ayıca siz bir müzakereyi hızlıca tamamlamak zorundaysanız ve diğer tarafın bekleyecek zamanı varsa, o müzakereye son derece zayıf bir pozisyon da başlarsınız.” diye konuştu.

Yorumlar