İngiltere’de enflasyon yaklaşık 2 yılın en yükseğinde

- İngiltere'de eylül ayında tüketici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 1 seviyesine çıktı

Google Haberlere Abone ol
İngiltere’de enflasyon yaklaşık 2 yılın en yükseğinde

LONDRA (AA) – İngiltere'de eylül ayında tüketici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 1 seviyesine yükseldi.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre ülkede ağustos ayında yüzde 0,6 olan yıllık tüketici fiyat endeksi eylül ayında yüzde 1'e çıktı.

Beklenti eylül ayında enflasyonun yüzde 0,9 artması yönündeydi.

İngiltere’de çekirdek tüketici fiyat endeksi ise yıllık yüzde 1,4 olan beklentinin üzerine çıkarak yüzde 1,5 seviyesine yükseldi.

Eylül ayı itibarıyla İngiltere’de enflasyon 2014 yılının kasım ayından itibaren en yüksek seviyesini görmüş oldu.

İngiltere’de enflasyon oranındaki artışta ağırlıklı olarak giyim ve akaryakıt fiyatlarındaki artış etkili oldu.

ONS açıklamasında aylık bazda tüketici fiyat endeksinin ise yüzde 0,2 artış kaydettiği belirtildi.

İngiltere'de eylül ayında üretici fiyat endeksi (ÜFE) aylık bazda 0,2 artış kaydederken, yıllık bazda 1,2 yükseldi.

İngiltere'de perakende fiyat endeksi ise eylül ayında aylık bazda yüzde 0,2 yükselirken, yıllık bazda yüzde 2 artış kaydetti.

Verilere ilişkin olarak IHS Global Insight’ın Başekonomisti Howard Archer eylül ayı itibarıyla aslında enflasyon artışının daha da fazla olma potansiyelinin olduğunu belirterek, “Tüketici fiyatlarının eylül ayındaki artış hızı gıda fiyatlarının dip yapmasıyla büyük oranda engellendi.” yorumunu yaptı.


- Enflasyon hedefi aşılabilir


İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney geçen hafta İngiltere’de enflasyonun hedefin bir miktar üzerine çıkmasının tolere edilebileceğini söylemişti.

İngiltere Merkez Bankası ise uzun süredir orta vadede enflasyonun yüzde 2 seviyesine çıkarılmasını hedefliyordu. İngiltere Merkez Bankasının en son projeksiyonuna göre ise 2018 yılında ülkede enflasyonun yüzde 2,4 seviyesine yükselmesi beklenmekte.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in ülkenin Birlik'ten resmen çıkış sürecini başlatacak olan 50. maddeyi gelecek yılın mart ayında yürürlüğe sokabileceğini açıklamasının ardından İngiliz sterlini ABD doları karşısında son 31 yılın en düşük seviyesini görmüştü. Sterlindeki oynaklığın artması yatırımcılar ve İngiliz ithalatçılar arasında endişeleri artırıyor.

Yorumlar