IMF, BM, OECD ve DB'den vergi platformu

Dünyanın en büyük dört uluslararası kuruluşu güçlerini vergi için birleştirdi. IMF, BM, OECD ve DB vergilendirme konusundaki sorunları çözmek için "Vergide İşbirliği Platformu" adlı yeni bir platform oluşturdu

Google Haberlere Abone ol
IMF, BM, OECD ve DB'den vergi platformu

Dünyanın önde gelen dört uluslararası kuruluşu, vergilendirme konusundaki sorunları çözmek için "Vergide İşbirliği Platformu" adlı yeni bir platform oluşturdu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası işbirliğinde kurulan platformun, vergilendirme alanındaki işbirliğini güçlendirmesi öngörülüyor.

IMF'den yapılan açıklamaya göre, "Vergide İşbirliği Platformu", adı geçen kuruluşların uluslararası vergilendirme standartlarının tasarlanması ve uygulanması konularında düzenli toplantılar yapmasının yanı sıra kapasite geliştirme, rehber oluşturma ve bilgi paylaşımı açısından da ilerleme kaydedilmesini sağlayacak.

Açıklamada, bu girişimin G20 üyeleri tarafından memnuniyetle karşılandığı belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:

"Uluslararası vergilendirme sorunlarına yönelik tartışmaların ivme kazandığı bir dönemde ortaya çıkan bu girişim, G20 Maliye Bakanlarının şubatta Şanghay'da gerçekleştirdiği toplantıda memnuniyetle karşılandı. Platformun ana amacı, vergilendirmenin BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri açısından giderek artan önem taşıması, gelişen ülkelerin daha fazla kapasite desteği ve uluslararası kuralların tasarlanmasında daha fazla nüfuz arayışında olması nedeniyle bu ülkelere daha iyi teknik tavsiye vermek".

Açıklamada, ayrıca platformun ilk görevlerinden birinin gelişen ülkelere, G20 ve OECD'nin Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırma (BEPS) ve diğer uluslararası standartlar çerçevesinde tedbirlerin uygulanmasında yardımcı olacak "araç takımını" sağlamak olduğu belirtildi.

Söz konusu platformun, aralarında ünlü politikacılar, iş adamları ve futbolcular gibi birçok kişinin uluslararası vergi kaçırma faaliyetlerinin deşifre edildiği Panama belgelerinin açıklanmasından sonra kurulması dikkati çekti.

Yorumlar