İKV'den AB liderlerine çağrı

İKV Başkanı Zeytinoğlu: - "Türkiye'ye gelin. Türkiye'nin geçirdiği bu zor dönemde hükümetimizle angaje olun. Tavsiyelerde bulunun, yardım teklif edin" - "Bir AB adayı ve Gümrük Birliği ortağı olan Türkiye'nin zor günler yaşadığı bugünlerde AB'li dostların Türkiye'nin yanında olması lazım"

Google Haberlere Abone ol
İKV'den AB liderlerine çağrı

İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Birliği (AB) yetkililerine çağrıda bulunarak, "Türkiye'ye gelin. Türkiye'nin geçirdiği bu zor dönemde hükümetimizle angaje olun. Tavsiyelerde bulunun, yardım teklif edin." ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, yaralarını sarmakta olduğunu belirterek, bu tür bir girişimin tekrarlanmaması ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) devletin tüm kurumlarından elimine edilmesi için gerekli adımların atıldığı bir dönemde Avrupalı dostlar ile dayanışma içinde olmanın önemine dikkati çekti.

Bir AB adayı ve Gümrük Birliği ortağı olan Türkiye'nin zor günler yaşadığı bugünlerde AB'li dostların Türkiye'nin yanında olmasını istediklerini vurgulayan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"AB'nin üzerinde yükseldiği değerlerin başında demokrasi, özgürlük ve eşitlik geliyor. AB, aday ülkelerde devlet kurumlarının etkin bir şekilde çalışması, kamu görevlendirmelerinde eşitlik ve liyakat esasına uyulması ile iyi yönetişim ilkelerinin benimsenmesi üzerinde duruyor. Türkiye'de tüm devlet kurumlarının etkin çalışabilmesi ve iyi yönetişimin tam anlamıyla tesis edilebilmesi için FETÖ elemanlarının tüm kurumlardan uzaklaştırılması büyük önem taşıyor.

Liyakata ve eşitliğe dayalı bir kamu yönetimi için bunun yapılması zorunluluğu var. Bunun yanında eğitim sistemi, adalet ve ordu gibi en kritik müesseselere sızmış olan bu örgütün unsurlarının temizlenmesi tam anlamıyla AB normları ile uyumlu bir yönetişim anlayışının tesis edilmesini sağlayacak. Bu anlamda AB'nin sadece manevi desteği ve dayanışması değil, aynı zamanda teknik desteğinin de bu süreçte Türkiye açısından gerekli olduğu görülüyor."

- "Jagland'ın ziyareti çok önemli"

İKV Başkanı Zeytinoğlu, açıklamada, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thornbjorn Jagland'ın Türkiye ziyaretine de değindi.

Türkiye'nin 13 Nisan 1950'de 13'üncü üye olarak katıldığı ve bugün 47 Avrupa ülkesini barındıran Avrupa Konseyinin özellikle demokrasi, insan hakları ve temel özgürlükler açısından Avrupa değerlerini temsil eden bir örgüt olduğunu belirten Zeytinoğlu, Türkiye'nin 1987 yılından beri Avrupa Konseyi bünyesindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru hakkını da tanımış durumda olduğunu dile getirdi.

Zeytinoğlu, Avrupa Konseyi üyeliğinin Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu kaydetti.

Jagland'ın ziyaretinin bu açıdan çok önemli olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, "Jagland hem bu zor dönemde Türkiye'ye destek veriyor, hem de Avrupa adına Ergenekon ve Balyoz gibi davalardaki hukuksuzluklara yeterli tepki gösterilmediği için bir öz eleştiri yapıyor." ifadelerini kullandı.

Açıklamada Zeytinoğlu'nun şu görüşlerine de yer verildi:

"Jagland, Türkiye'deki gibi bir darbe girişimi herhangi bir Avrupa ülkesinde olsa, mutlaka benzer önlemlerin alınacağını da belirtiyor. Jagland'ın OHAL döneminde alınan kararların Avrupa Konseyi standartlarında olması ve darbe girişimi ile ilgili soruşturmaların yürütülmesinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına uygun davranılması konusundaki uyarıları da dikkate alınmalı.

Bay Juncker, Bay Tusk, Bay Schulz, Bayan Mogherini, Bay Hahn, Bayan Merkel, Bay Renzi, Bay Hollande ve diğer liderlere sesleniyorum; Türkiye'ye gelin. Türkiye'nin geçirdiği bu zor dönemde hükümetimiz ile angaje olun. Tavsiyelerde bulunun, yardım teklif edin. Türkçe'de bir söz vardır: Gözden uzak olan gönülden de uzak olur. Türkiye'nin Avrupa perspektifinin hem AB için, hem Türkiye için kritik önemini hepimiz biliyoruz. Bu perspektifin Türkiye'nin geleceğinin şekillenmesinde etkili olmaya devam etmesi için Türkiye'nin yanında olduğunuzu Türk halkına ve tüm dünyaya gösterin. Dosta düşmana Türkiye bizdendir ve bizden olarak kalacaktır deyin."

Yorumlar