İkinci elde en çok yerli markalar sattı

- İPOP, ikinci el otomobil satışları nisan ayı verilerini açıkladı -İkinci el araç satışlarında yerli üretim araçlar ön planda -Beyaz renk araçlar tercih ediliyor

Google Haberlere Abone ol
İkinci elde en çok yerli markalar sattı
İSTANBUL (AA) - İstanbul Park Oto Pazarının (İPOP) ikinci el otomobil satışları verilerine göre, nisanda en çok yerli otomobil markaları tercih edildi.
İPOP ikinci el otomobil satışları nisan ayı verileri açıklandı. Verilere göre nisanda ikinci el otomobil satışlarında yerli otomobil markalarının açık ara önde olduğu görüldü. İPOP Türkiye verilerine göre satışlarda birinci sırada Renault marka otomobiller bulunurken, 2. sırada Fiat-Tofaş otomobiller, 3. sırada ise Mercedes Grubu yer aldı.
Bu dönemde Renault; Fluence, Clio ve Sembol satışlarında yüzde 27,3'lik pay alarak lider oldu. Fiat-Tofaş,yüzde 24,3'lük payıyla Linea, Doblo modelleriyle 2. sırada yer aldı. 3'üncü sırada yer alan ithal gruptan Mercedes de yüzde 12,9'luk payıyla C,CLA ve E serisi markalarıyla ön plana çıktı. Audi yüzde 10,1, Ford yüzde 9,5, Volkswagen yüzde 3,7, BMW yüzde 3,2, Hyundai ve Volvo yüzde 2,2 ve Nissan yüzde 1,7 paya sahip oldular.
Verileri değerlendiren İPOP Pazarlama ve Satış Direktörü Cevat Kabataş, fiyat seviyesi, yedek parça ve servis hizmet bedellerinin ithal otomobillere göre daha uygun olması sebebiyle otomobil ve hafif ticari araçlarda yerli üretimin nisan ayında aslan payını aldığını ifade etti.


- "Neden yerli̇ler ön planda?"

İkinci el araç satışlarında yerli üretim araçların neden ön planda olduğunu ise Kabataş şöyle yanıtladı:
"Türkiye’de ortalama gelir seviyesine bağlı olarak C segmenti araçlar ve özellikle Sedan grubu araçlar daha çok tercih ediliyor. C segmenti araçlar alıcılara hem fiyat hem de ödeme avantajı sağlıyor. Diğer yandan ikinci el satışları çok daha hızlı ve değer kayıpları çok daha az. Ayrıca yedek parça ve servis ücretlerinin daha düşük maliyetli olması da alıcıları yerli üretim araçlara yönlendiriyor. Dolayısıyla tüm bu artılar üst üste konulduğunda tercih yerli ve C segmenti araçlardan yana oluyor."

- En çok beyaz terci̇h edi̇li̇yor

İkinci elde beyaz rengin tercih edilme nedenini ilişkin olarak Kabataş şunları kaydetti:
"Bunun en önemli sebebi şirketlerin filo kiralamada daha çok beyaz tercih ediyor olması. Bugün ikinci el piyasasını besleyen en önemli kanal filo kiralama şirketlerinden dönen, sözleşmesi biten araçlar. Bunun dışındaki renkleri daha çok hanımlar tercih ediyor. Hanımlar bu konuda daha renkli ve öz güvenleri daha yüksek. Diğer yandan yine direkt tüketici tarafından alınan araçlarda da farklı renkler tercih ediliyor. Böylece bazı yeni renkler ön plana çıkmaya başladı. Özellikle son günlerde bronz kahve, gök mavi, ateş kırmızısı ve kahve turuncu gibi renkler ciddi şekilde tercih ediliyor. Tüketiciler ve üretici firmalar aynı kıyafet modası gibi otomobilde de bir moda anlayışı geliştirmeye başladı. Artık farklı olmak isteyen kullanıcılar bu sıcak ve farklı renkleri alıyorlar."
Verilere göre, Türkiye’de yüzde 62 ile en çok beyaz renk tercih ediliyor . Beyaz rengi yüzde 26'yla siyah renk takip ederken, 3. sırada yüzde 9'la gri renk bulunuyor. Bunun dışındaki renklerin toplamı ise sadece yüzde 3.


Yorumlar