İkinci çeyrekte 2,9 milyar lira büyüdü

İletişim şirketi Turkcell’in grup gelirleri ikinci çeyrekte geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 2,4 oranında büyüyerek 2 milyar 923 milyon lira oldu. Bu tabloda yüzde 28 oranında artan mobil internet geliri ve yüzde 39 büyüyen Turkcell...

Google Haberlere Abone ol
İkinci çeyrekte 2,9 milyar lira büyüdü

İletişim şirketi Turkcell’in grup gelirleri ikinci çeyrekte geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 2,4 oranında büyüyerek 2 milyar 923 milyon lira oldu. Bu tabloda yüzde 28 oranında artan mobil internet geliri ve yüzde 39 büyüyen Turkcell Superonline rol oynadı. Grup Amortisman vergi ve faiz öncesi karı (AVFÖK) yüzde 4 artışla 907 milyon TL, net kâr ise 492 milyon TL oldu. Vergi ve faiz öncesi kar (VFÖK) ise yüzde 4 artarak 521 milyon TL’yi buldu.

Turkcell, hem mobil internet hem ürün ve servisleri ile 2014’ün ikinci çeyreğinde 404 bin faturalı abone aldı. Böylece faturalı abonelerin toplam abone içinde oranı yüzde 41,9’a; faturalı abone sayısı 14,5 milyona çıktı. Toplam abone sayısı 34,6 milyon oldu.

Turkcell’in ikinci çeyrek verilerini yorumlayan Genel Müdür Süreyya Ciliv, “Mobil internette gücümüz ve iştiraklerimizin de geçen seneye göre artan katkısıyla birlikte başarılı finansal veriler elde ettik; teknoloji ve inovasyona odaklanarak yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ettik. Eğitim alanında çığır açan ve Türkiye’de bir ilk olan Turkcell Akademi büyük ilgi görüyor. Yakın zamanda tanıttığımız bir diğer ilkimiz Akıllı Otomobil Platformu ile de makineler arası iletişim (M2M) alanında gücümüzü perçinledik. Turkcell markalı uygulamalarımızın sayısı ‘Süper Esnaf’ ve ‘Turkcell Çocuğum ve Ben’ servislerinin de eklenmesiyle 40’ı aştı. Hedefimiz 2014 sonuna kadar 2 milyar TL yatırım yaparak inovatif ürün ve servislerle büyümeyi devam ettirmek.” dedi.

Turkcell’in büyümesinde iştiraklerin payı büyük. İştiraklerin gelirleri yüzde 16,7 artışla 627,2 milyon TL’ye dayanırken, grup gelirlerine katkısı yüzde 21,5’i gördü. Gelirleri ikinci çeyrekte 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 39 büyüyerek 309,4 milyon TL’ye varan Superonline, AVFÖK’ünü yüzde 30,2 arttırdı. Bu dönemde 39 bin yeni abone ile fiber internet abone sayısı 653 bine ulaştı. ADSL kullanıcıları da dahil toplam 90 bin yeni abone alımıyla toplam abone sayısı 1 milyonu aştı. Fiber ağ ise 1,9 milyon haneye erişti.

MOBİL İNTERNET KULLANIMI 78’E KATLANDI

Mobil internet gelirleri ikinci çeyrekte 434 milyon TL’ye ulaştı. 3G tanıtımından bu yana geçen 5 senede abone başı ortalama mobil internet kullanımı 78 kat artarken megabyte başına ortalama birim fiyat ise yüzde 96 oranında geriledi.

Mobil internet gelirinin artmasında ikinci çeyrekte 676 bin abonenin daha akıllı telefon kullanmaya başlaması etkili oldu. Turkcell’in akıllı telefon penetrasyonu, 10,9 milyona varan akıllı telefon sayısıyla birlikte yüzde 35 oldu.

EN ÇOK T50 SATTI, 4G’Lİ YERLİ TELEFON İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Operatör markalı 4G’li akıllı telefon Turkcell T50 de satışa sunulmasıyla birlikte yoğun ilgi gördü. Ürün, Temmuz ayında Turkcell şebekesinde en çok satan akıllı telefon oldu. 2013’te Turkcell, T50’nin Türkiye’de üretimi için düğmeye basarak bu öncülüğünü sürdürmeyi hedefliyor. Türkiye’nin ilk yerli 4G destekleyen akıllı telefonunun üretimine yakında başlanacak. Turkcell’in ilk giyilebilir teknoloji ürünü olan akıllı bileklik T-Fit de bu hafta satışa sunuluyor.

CİHAN

Yorumlar