İhracatçı faiz indirimini olumlu karşıladı: Devamını bekliyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın 0,75 puan indirimini olumlu karşıladı. Büyükekşi, faiz indiriminin devam etmesi gerektiğini de dile getirdi. Büyükekşi, Merkez Bankası’nın kararı...

Google Haberlere Abone ol
İhracatçı faiz indirimini olumlu karşıladı: Devamını bekliyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın 0,75 puan indirimini olumlu karşıladı. Büyükekşi, faiz indiriminin devam etmesi gerektiğini de dile getirdi.

Büyükekşi, Merkez Bankası’nın kararı ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Merkez Bankası 29 Ocak’ta borç verme faizini yüzde 4,5’tan yüzde 10’a çıkarmış, 23 Mayıs’ta ise yarım puan indirerek yüzde 9,5’a çekmişti. Merkez Bankası, bugün yaptığı Para Politikası Kurulu toplantısında borç verme faizini 0,75 puan daha indirerek yüzde 8,75 seviyesine çekti. Biz, Merkez Bankası’nın bu kararını olumlu buluyoruz ve kademeli faiz indirimlerinin proaktif bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Enflasyonda beklenen gerilemeye paralel olarak gelecek aylarda da bu indirimlerin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu anlamda gelecek aylarda Merkez Bankası’nın aynı kararlılıkla faiz indirimlerine devam edeceğine inanıyoruz. Zira ihracatçılar başta olmak üzere piyasaların da beklentisinin bu yönde olduğu kanaatindeyiz.

İhracatın ekonomik büyümeye tam destek verdiği bir ortamda faiz indirimine gidilmesinin ihracatçılarımızın yatırım ve üretim motivasyonunu arttıracağı çok açıktır. Nitekim yüksek faiz oranlarının yatırım ortamını negatif etkilediğine inanıyoruz. Çünkü yüksek faizler yatırım fizibilitelerine girdi teşkil ediyor, karlılık ve getiri beklentilerini, değerlemeleri negatif etkiliyor. Biz dövizle satış yaptığımız için maliyet artışını istediğimiz oranda fiyatlara yansıtamıyoruz. Bunun sonuncunda da ciddi bir maliyet baskısı altına giriyoruz. İşte bu yüzden yüksek faiz seviyeleri, ihracatçılarımızın için önemli bir risk olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte faiz düşüşünün devamı ile rekabetçi kur seviyelerinin korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu süreçte hem Türk Lirası’nın rekabetçi seviyelerini koruyacak hem de Türk ihracatçısının yatırım-üretim dengesini destekleyecek faiz politikalarının uygulanması büyük önem taşıyor.”

CİHAN

Yorumlar