İhracatçı: Faiz artırımının kurlarda denge sağlamasını umuyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın faiz artırım kararını önemli bir adım olarak yorumladı.

Google Haberlere Abone ol
İhracatçı: Faiz artırımının kurlarda denge sağlamasını umuyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın faiz artırım kararını önemli bir adım olarak yorumladı. Büyükekşi, “Faiz artırımının kurlarda denge ve istikrar sağlamasını umut ediyoruz.” dedi.



Büyükekşi, Merkez Bankası kararına dair yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“58 bin ihracatçıyı temsil eden TİM olarak her fırsatta dengeli, istikrarlı ve öngörülebilir bir kur seviyesinin, sürdürülebilir ihracat artışı için büyük önem taşıdığını defalarca vurguladık. Ancak FED’in parasal genişlemeyi bitirme konusunda adımlar atmasıyla birlikte başta tüm gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm dünyada önemli çalkantılar yaşanmaya başladı. Bunun sonucunda da gelişmekte olan ülke paralarının değer kaybettiğini gözlemledik. Geldiğimiz noktada Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı almasının kaçınılmaz olduğu ortaya çıktı.

“KURLARDA DALGALANMA 6 AY DAHA SÜREBİLİR”

Bu faiz artışı ile birlikte kurların ve piyasaların daha dengeli ve istikrarlı olmasının yolunun açıldığı kanaatindeyiz. Bununla beraber FED’in başlattığı bu çalkantılı ortam ve ülkemizde yapılacak seçimler dolayısıyla dalgalanmanın altı ay kadar devam etmesi bekleniyor. Bu süreçte Merkez Bankası’nın döviz piyasalarında dalga seviyesini azaltıcı önlemler almaya devam etmesini ve tüm gelişmekte olan piyasaların tekrar fiyatlandığı bu dönemde Merkez Bankası’nın daha zamanında, daha pro-aktif adımlar atmayı sürdürmesini bekliyoruz.

“FAİZ ARTIRIMI TEK BAŞINA SOSYO-EKONOMİK ÇALKANTILARA ÇARE OLMAZ”

Son gelişmeler, faizleri artırmanın da tek başına sosyo-ekonomik ve sosyo-politik çalkantılara çare olamayacağını göstermektedir. İşte bu nedenle son senelerde Türkiye ekonomisinin başarısının en büyük sebebi olan ekonomik istikrarın korunması için hepimizin gereken çabayı göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Spekülatif hareketlerden ve açıklamalardan orta ve uzun vadede ekonomiye bir fayda gelmeyeceği kanısındayız.”
CİHAN

Yorumlar