İhracat beklenti endeksi azaldı, ithalatın ki arttı

Ekonomi Bakanlığı tarafından üçer aylık dönemler halinde uygulanan Dış Ticaret Beklenti Anketi’ne (DTBA) göre ihracat beklenti endeksi, 2014 yılı üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe oranla 3 puan azalarak 113,7 seviyesinde gerçekleşti....

Google Haberlere Abone ol
İhracat beklenti endeksi azaldı, ithalatın ki arttı

Ekonomi Bakanlığı tarafından üçer aylık dönemler halinde uygulanan Dış Ticaret Beklenti Anketi’ne (DTBA) göre ihracat beklenti endeksi, 2014 yılı üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe oranla 3 puan azalarak 113,7 seviyesinde gerçekleşti. İthalat beklenti endeksi, bu dönemde 6,2 puan artarak 110,3 oldu.

İhracat beklenti endeksi, Türkiye’nin dış ticaretine yön veren firmaların yakın geçmişe ve mevcut duruma ilişkin değerlendirmeleri ile gelecek döneme yönelik beklentilerini yansıtıyor.

Yılının üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe oranla ihracat beklenti endeksine dahil edilen sorulardan gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat siparişi beklentileri ile şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin soruların endeksi azalış yönünde etkilediği; son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine dair sorunun ise endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi.

İTHALAT BEKLENTİ ENDEKSİ

Bununla birlikte, endeksi oluşturan tüm sorulara ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, ihracat beklenti endeksi yılın 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminin 12,7 puan üzerine yükseldi. İthalat beklenti endeksi, yılın 3. çeyreğinde, 2. çeyreğe göre 6,2 puan artarak 110,3 seviyesinde gerçekleşti. İkinci çeyreğe göre, ithalat beklenti endeksini oluşturan sorulardan gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların endeksi artış yönünde etkilediği; birim ithalat fiyatı beklentisi ile mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise endeksi azalış yönünde etkilediği gözlendi.

Öte yandan, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi ile son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda iken; birim ithalat fiyatı beklentisi ve mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, ithalat beklenti endeksi bu yılın 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminin 3 puan altına geriledi.

CİHAN

Yorumlar